Linkovi

Koliko je engleski zvanični jezik u SAD


Američka savezna država Georgia bi slijedeće godine mogla postati jedna od rijetkih saveznih država koje bi izmjenom ustava engleski jezik učinile zvaničnim jezikom. Pristalice predložene promjene kažu da imaju široku podršku među glasačima, dok protivnici vjeruju da se time nepravedno ciljaju imigranti, te da bi se tom promjenom mogao narušiti ekonomski rast Georgie. Na federalnom nivou, američki Kongres početkom ove godine nije uspio usvojiti zakon o imigracionoj reformi kojim bi se, uz ostalo i ma kako to nekom čudno zvučalo, engleski ozakonio ko zvanični jezik Sjedinjenih država.

No vratimo se Georgii.

U Atlanti, glavnom gradu te američke savezne države, prema podacima federalnog ureda za popis stanovništva, više od 10 procenata stanovnika starijih od pet godina kod kuće govori jezik koji nije engleski. Jedan od onih koji se zalažu za ustavni amandman kojim bi engleski bio proglašen zvaničnim jezikom u Georgii je i kongresmen Tim Bearden, Republikanac:

”Tačno je da smo mi zemlja imigranata. Ali kako je još Theodore Roosevelt rekao, mi imamo jednu zastavu, a sve nas veže najmanje još jedna stvar .... i ta stvar je engleski jezik.”

Poslanici u parlamentu Georgie 1996. godine su usvojili prijedlog zakona, ali ne i ustavni amandman, kojim se engleski označava kao zvanični jezik te savezne države. Postojeći zakon ne zabranjuje da vlada koristi i druge jezike. Da prođe, amandman kojeg je predložio gospodin Bearden, prvo mora biti podržan u parlament savezne države, a nakon toga mu je potrebna većinska podrška glasača na referendumu planiranom za iduću godinu. Gospodin Bearden ukazuje na istraživanje prema kojem je 71 odsto glasača Georgie za takav ustavni amandman. Kada su u pitanju druge američke savezne države, do sada je njih 30 engleski označilo svojim zvaničnim jezikom, ali je samo sedam usvojilo ustavne amandmane o tome.

U hispanskoj populaciji u Georgii osjetno je protivljenje. Na području Gwinnetta, u blizini Atlante, prema podacima ureda za popis stanovništva živi 16 odsto stanovnika hispanskog porijekla. Brojni poslovi bivaju obavljani na na španskom jeziku, na univerzitetu Georgia Amerikanci hispanskog porijekla 2006. godine ”potrošili” su 12.4 milijarde dolara, što Georgiu uvrštava među prvih 10 saveznih država sa najvećom kupovnom moći hispano populacije.

Jerry Gonzalez iz Udruženja zvaničnika hispanskog porijekla u Georgii kaže da bi proglašavanje engleskog kao zvaničnog jezika dovelo do smanjivanja obima poslova sa državnom vladom, koje male firme vode na španskom jeziku.

”Mislim da bi to bio šamar u lice mnogim imigrantima hispanskog porijekla koji su ovdje došli i daju znatan doprinos ekonomiji Georgie.“

Predstavnici centar Pew navode da je manje od četvrtine useljenika hispanskog porijekla u Sjedinjenim Američkim Državama sposobno da veoma dobro govore engleski, a gospodin Gonzalez vjeruje da bi ustavnim amandmanom nepravedno bili pogođeni upravo takvi ljudi.

”Usvajanje amandmana bio bi simboličan gest da se udovolji anti-imigrantskom raspoloženju širom Georgie, a manje zdrava politička odluka.”

Pitanje zvaničnog jezika također je jedno od pitanja u američkoj izbornoj kampanji. Republikanski kandidat Fred Thompson kaže da podržava nastojanja da se engleski učini zvaničnim jezikom Sjedinjenih Američkih Država kako bi se ubrzao proces asimiliacije imigranata. Međutimn, iz Udruženja zvaničnika hispanskog porijekla u Georgii i drugi protivnici takvog rješenja smatraju da proglašavanje engleskog jezika zvaničnim ne bi pomoglo asimilaciji imigranata, već upravo njihovoj izolaciji.


XS
SM
MD
LG