Linkovi

Stabilnost Kosova u najužoj vezi sa jedinstvom EU


Pitanje Kosova, ali i Srbije je pitanje jedinstva Evropske unije, uvjereni su najviši briselski zvaničnici. Tako je evropske prioritete danas postavio i predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso, obraćajući se članovima Evropskog palramenta. Na nedavnim skupovima najvišeg nivoa u Briselu najviši predstavnici zemalja, članica EU, su takođe, baveći se prilikama u Srbiji i aktuelnim kosovskim procesom, naglasili kako je, iz evropskog ugla, sada od presudne važnosti sačuvati jedinstvo članica Unije.

Konkretno, prvi čovjek Evropske komisije Manuel Barroso je danas, ukazujući evropskim parlamentarcima na rezultate posljednjeg samita šefova država ili vlada zemalja EU, naglasio kako između evropskog jedinstva i uspješnog rješavanja kosovskog pitanja stoji znak jednakosti:

"Stabilnost Kosova je u najužoj vezi sa jedinstvom EU. Rješenje i za Srbiju i za Kosovo je unutar EU. To znaju i oni, znamo i mi. Taj proces moramo da provedemo jedinstvenim i odlučnim evropskim akcijama. Riječ je o ključnom testu za Evropu, testu koji ne smijemo sebi da dozvolimo da ga ne položimo. Evropska komisija ohrabruje države članice da zadrže jedinstven i koherentan pristup pitanju Kosova".

Samo par dana ranije, evropski lideri su, okupljeni na redovnom decembarskom samitu, političkom odlukom o civilnoj misiji na Kosovu, potvrdili kako je riiječ o evropskom pitanju, u čijem rješavanju Brisel želi da ima ključnu ulogu:

O tome je, pored ostalog predsjedavajući EU, portugalski premijer José Socrates rekao:

"Usvojena je politička odluka o slanju evropske civilne misije na Kosovo. To je najjasniji signal koji EU može da pošalje i ukazuje na našu namjeru da imamo ključnu ulogu u kosovskom procesu i cijelom regionu".

Zadovoljstvo iskazanim jedinstvom EU u pogledu Kosova nije krio ni francuski predsjednik, Nicolas Sarkozy:

"Snažno pozdravljam činjenicu da su Evropljani zadržali jedinstvo na pitanju Kosova. To je jasno evropsko pitanja. Unija se dogovorila oko principa slanja civilne misije. Mnogi su bili u strahu da bi Evropljani mogli biti podijeljeni. Mi, francuska strana, radili smo u korist toga da Unija donese odluku, čak i u uvjetima u kojim operativni detalji misije moraju da sačekaju naredni sastanak Vijeća ministara EU".

Opšte je uvjerenje da je spora i komplikovana evropska mašinerija konačno pokrenuta i da za Brisel više nema povratka nazad. Tvrdnje da su i Kosovo i Srbija, ne rusko, ne amerićko, već evropsko dvorište , u kojem Evropljani vode glavnu riječ, trebale bi se u danima pred nama dokazati na djelu i pokazati sa koliko ozbiljnosti i takta Brisel želi i može da brine o stabilnosti Balkana i šireg evropskog prostora.

XS
SM
MD
LG