Linkovi

Najbolji "ekonomista" bi mogao biti naredni američki predsjednikPo prvi puta do sada, u kampanji za izbor predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2008. godine pitanje ekonomije zemlje je postalo važnije od pitanja rata u Iraku. Medijska kuća ABC je provela istraživanje javnog mnijenja u kojem se pokazalo da 44 posto glasača smatra da je ekonomija najvažnije pitanje u zemlji, u poređenju sa 37 posto glasača za koje je to i dalje rat u Iraku.

Drugim riječima, ako su u središtu izborne kampanje 2004. godine terorizam i rat protiv terorizma, konačni rezultati izbora slijedeće godine, kako se sada - nepun mjesec prije prvih unutarstranačkih, preliminarnih odmjeravanja snaga predsjedničkih kandidata - čini ovisiće o tome kako kandidati budu promišljali o ekonomiji.

Vijesti o mogućoj ekonomskoj recesiji su svakodnevne, nafta dostiže rekordne cijene, a milioni kuća i stanova kupljenih na dugoročne kredite idu na doboš.... Jedna od urednica u Wall Street Journala,Wendy Bounds, kaže da su te vijesti i upozorenja dovoljni da pokvare predstojeća praznična, božićno i novogodišnje, raspoloženja:

”Pitanje ekonomije dostiže kulminaciju pred praznike. Rekla bih, osim ako vam se bližnji ne bore Iraku, da većina Amerikanaca pažnju usredsređuje na vlastiti novčanik.“

Kako je pokazala najnovija anketa ABC-a, po prvi puta su brige oko ekonomije postale važnije od rata, koji je do sada bio glavni problem glasača. Toga su predsjednički kandidati svjesni.

Mike Huckabee, kandidat Republikanske stranke, kratko rezimira:

“Mnogi građani su prisiljeni raditi dva posla.“

Senatorica Hillary Clinton, predsjednički kandidat Demokrata, takođe je svjesna te činjenice:

”Sve više shvatam da će ekonomija biti u centru pažnje....“

....a njen stranački protukandidat John Edwards ističe:

”Naša ekonomija trpi od strukturalnih problema.“

Ni senator Barack Obama, takođe kandidat Demokratske stranke, ne razmišlja i govori bitno drugačije:

”Neki ekonomisti predviđaju moguću recesiju.”

Za mnoge Amerikance ekonomija je izvor određenih briga jer ovdašnja ekonomska kretanja prati poprilična neizvjesnost:

”U pitanju je nedostatak povjerenja. Ne znamo šta nas čeka iza ugla...“ - kaže jedan od anketiranih Amerikanaca.

Onima kojima prijeti opasnost da izgube kuću ili stan, ili dolaze u situaciju da ne mogu platiti za benzin, problem vide kao nestašicu novca, smatra urednica Wall Street Journala Wendy Bounds:

”Nestašica novca se istinski osjeća. Ljudi vide da im se rata za otplatu kuće ili stana povećava i do 400 dolara mjesečno, ili da sada moraju izdvajati i dvostruko više za benzin, grijanje.... i naravno da se boje trošiti novac i na nešto drugo. Manje potrošenog novca zaista vodi ka recesiji.“

”Trošimo sve manje. Prošle godine sam u ovo vrijeme već bila pokupovala brojne praznične poklone....” - kaže jedna Amerikanka.

Među učesnicima ABC-ankete samo 28 posto glasača je ocijenilo da je ekonomija u dobrom stanju, što je najniži postotak povjerenja u zdravlje američke ekonomije u zadnje 4 godine. I taj podatak je jedna od činjenica na osnovu kojih predsjednički kandidati iz obje stranke ekonomska pitanja pitanja dižu u vrh predizbornih obraćanja Amerikancima širom Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG