Linkovi

Al-Qaida daleko od poraza


Više od šest godina nakon terorističkih napada na Sjedinjene države i unatoč milijardama potrošenih dolara i hiljada života izgubljenih u ratu protiv terorista, dva pitanja i dalje ostaju bez odgovora - gdje je Osama bin Laden i kakva je budućnost al Qaide?

Od septembra 2001. godine Sjedinjene države izdvajaju ogroman novac i sredstva za rat protiv terora, većina zemalja svijeta pridružila se borbi protiv terorista nakon napada izvedenih u tim zemljema. A lider al-Qaide Osama bin Laden je i dalje na slobodi i njegova teroristička organizacija daleko je od poraza. Vjeruje se da se bin Laden krije negdje u pograničnom području između Afganistana i Pakistana. Godinama se ne pojavljuje u javnosti, ali poruke koje mu se pripisuju, bivaju objavljivanje i uglavnom su upućene zapadnim zemljama.

Bruce Hoffman, analitičar za pitanja terorizma u jednoj američkoj vojnoj akademiji, smatra da postoji jedan jednostavan razlog zašto su Bin Laden i al-Qaida još uvijek jaki.

”Čini se da u al-Qaidi postoji precizan plan nasljeđivanja prema kojem - kada i uklonimo ključne zapovjednike i operativce - uvijek postoji neko ko čeka da ih zamijeni.“

Gospodin Hoffman ističe i drugi krupan razlog snage al-Qaide. Ta teroristička mreža, kako kaže, uspijeva stalno i iznova regrutirati nove militante... Uvukla se i u Irak, plodno tlo za regrutiranje, jer je veliki broj mladih Iračana bez posla. I zemlje sjeverne Afrike, Srednjeg istoka, južne i jugoistočne Aziji, gdje poruke al-Qaide imaju najveći odjek, su zemlje koje imaju veliki, neuobičajeno veliki broj mladih ljudi, mlađih od 17 godina, dodaje Bruce Hoffman.

Al-Qaida nije laka meta. Ona je prodorna, kao revolucionarni pokreti u prošlosti, mada nema bazu ni u jednoj konkretnoj zemlji, niti se nastoji dočepati vlasti u bilo kojoj državi.

Zuhair Humadi, viši savjetnik iračkog potpredsejdnika Adela Abdula Mahdija, kaže:

”Teroristi al-QaideAli će pomoći drugim organizacijma da preuzmu kontrolu u nekoj zemlji, kao što su pomogli Talebanima u Afganistanu, a kasnije i drugim grupama u Somaliji i Iraku. Jedan od oslonaca uspjeha al-Qaide leži u korištenju i manipuliranju međunarodnim medijima, te znalačkom korištenju interneta. Bez toga, al-Qaida bila samo još jedna grupa lokalnih terorista.“

Već spomenuti analitičar Bruce Hoffman kaže da bi, zbog predstojećih predsjedničkih izbora, al-Qaida mogla pokušati napasti Sjedinjene države u narednih desetak mjeseci.

”Sjedinjene države su u velikoj mjeri uspješne u borbi protiv terora. Imamo i sreću, da u proteklih šest godina nismo imali nikakav teroristički incident. Rekao bih, međutim, da u narednih 10 mjeseci ulazimo u opasan, predizborni period.”

Drugi analitičar, Peter Bergen iz Fondacije New America, međutim nije zabrinut takvom mogućnošću. On smatra da bi al-Qaida, da je bila sposobna da izvede takav napad, to i učinila. Ako nikad drugo, onda prošle godine, na petu godišnjicu septembarskih napada. Gospodina Bergena više brinu mogući napadi al-Qaide u Evropi, te mogućnosti da al-Qaida pusti korijene drugim područjima.

”Cijenim da će u budućnosti strategija al-Qaide biti stvaranje sigurnih utočišta, ne samo u pograničnom dijelu između Afganistana i Pakistana, već i u Iraku, u Somaliji, a možda i Darfuru. Osama bin Laden je nedavno često spominjao Darfur i vjerujem da će al-Qaida, ako se Ujedinjeni narodi nebudu više uključili, također biti privučena toj zemlji, kao što je bila privučena i Somaliji.“

Gospodin Bergen kaže da al-Qaida nije bez svojih slabosti. On smatra njenim velikim strateškim greškama izvođenje napada u kojima su ubijani civili-muslimani. Zbog toga sada mnogi muslimani na sasvim drugačiji način gledaju na al-Qaidu i bin Ladena. Gospodin Bergen ukazuje i na činjenicu da al-Qaida nije nikada imala podršku masa, već samo militanata i ekstremista, te da su ta ubistva dodatno narušila njen imidž.

XS
SM
MD
LG