Linkovi

Rusija i dalje za direktne pregovore Beograda i Prištine


Nakon što su ministri vanjskih poslova zemalja, članica Evropske unije u ponedjeljak objavili kako su skoro sve zemlje, sa izuzetkom Kipra, saglasne da treba prema Kosovu provesti nešto što se opisuje kao dogovorena koordinirana nezavisnost, sastanak ministara sa ruskim kolegom, Sergejom Lavrovim, održan kasno sinoć, ukazao je na duboku podjelu u stavovima dvije strane. Ruska strana insistira na rješenjima koja bi proistekla iz sporazuma Beograda i Prištine.

Kako tog sporazuma još nema, treba ga nastaviti tražiti, odnosno shodno tome treba nastaviti pregovore, kaže ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov:

"Nema idealnog rješenja koje bi sve zadovoljilo. Kao što znate, Rusija snažno i energično zastupa stav o nastavku pregovora na osnovama već obavljenog dobrog posla, koji je rezultat rada ”trojke”, te da se tako nastave i razgovori Beograda i Prištine".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, takođe ističe nužnost postizanja kompromisnog rješenja:

"Mi mislimo da samo kompromisno rješenje može omogućiti ono što EU tvrdi da joj je apsolutni, centralni prioritet na Balkanu, a to je integracija Balkana u EU. Različito se gleda na čvrstu argumentaciju Srbije".

Sa druge strane, Brisel, a juče je to jasno rečeno, smatra da su dosadašnji pregovori pokazali da nije riječ o tome koliko će se dugo pregovarati, već o činjenici da nema političke volje da se sporazum postigne. To odsustvo političke volje nalaže evropskoj strani i međunardonoj zajednici da pokušaju koordinirati sljedeće poteze, umjesto da nijemo posmatraju dalji razvoj zbivanja i moguću eskalaciju krize koja se može i oteti kontroli.

Tako se sa evropske strane, uz gotovo već spremnu civilnu misiju, ukazuje da za nju nije nephodna nova rezolucija UN-a. Nezvanično se saznaje da svjetska organizacija već daje zeleno svjetlo za evropski angažman na Kosovu, što bi, vjeruje se u sjedištu EU u Briselu, pomoglo boljoj kontroli situacije i ublažilo efekat očekivanog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Rusija je oštro protiv, naglašavajući da niko nema pravo da umjesto generalnog sekretara UN tumači postojeće rezolucije. Rusko-evrposku tenziju oko Kosova pokušao je da ublažiti visoki predstavnik EU Javier Solana:

"Nema razloga zašto ne bi bilo sporazuma na Savjetu bezbjednosti. Međutim ja nisam naivan, to neće biti lako. Ne želim da kažem- biće sporazuma,
već želim da kažem da treba da se potrudimo da do njega dođe. Ruski ministar je rekao da će učiniti svaki potreban napor, ali da ne želi pti tome nikome ništa da nameće... I ovaj posao biće okončan u okviru Savjeta bezbjednosti".

Naredni nastavak kosovske završnice na evropskom nivou treba očekivati u vidu stavova lidera zemalja, članica EU koji se krajem sedmice okupljaju u Briselu.

XS
SM
MD
LG