Linkovi

Beograd ne čini dovoljno


Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte iskoristila je današnju konferenciju u Brusselsu, posvećenu balkanskim raskršćima, da još jednom naglasi da Beograd mora što prije predati preostale haške bjegunce Tribunalu u Hagu. S tim u vezi, ona je naglasila da joj, tokom nedavne posjete Beogradu, niko nije tvrdio da se Ratko Mladić ne nalazi na teritoriji Srbije.

Od Beograda se to očekuje što prije, a EU bi trebala da insistira na uslovljavanju ispunenja te međunarodne obaveze kao uvjeta daljeg nastavka integracijskog puta Srbije, takođe je istakla gospođa del Ponte. Sjedeći na skupu o balkanskim perspekktivama, slučajno ili ne, pokraj potpredsjednika srbijanske vlade Božidara Đelića, ona je naglasila:

"Dolazim iz Beograda, gdje sam bila juče, gdje mi niko nije rekao da
Mladić nije u Srbiji. Za njih je problem naći Mladića. Trenutna situacija je 161 optuženi, a samo četvorica još uvijek na slobodi... Ali, to su oni koji su najodgovorniji zašto Tribunal uopšte postoji. Karadžić i Mladić su još uvijek na slobodi. A međunarodna zajednica jednostavno ne može dozvoliti da 2010. godine bude zaključen rad Tribunala bez najodgovornijih za genocid u Srebrenici".

Gospođa Del Ponte je tokom konferencije imala i odvojeni susret sa potpredsjednikom vlade Srbije, gospodinom Đelićem. Upitana, nakon tog susreta, da li je čula nešto novo o aktuelnim potragama za Mladićem i ostalim optuženicima za ratne zločine, on je izjavila:

"Ne, gospodin Đelić mi je samo opisao političku situaciju i rekao kako čine šta mogu kako bi prebacili Mladića u Hag. Ja sam na to odgovorila da ne čine dovoljno".


Glavna haška tužiteljica je i ovaj put pozvala EU da u slučaju Srbije ne odustaje od mehanizama uslovljavanja. To se pokazalo djelotvornim u slučaju Hrvatske i Gotovine, pokazalo se djelotvornim u većini tranfera u Hag optuženih za ratne zločine. On je uvjerena kako je Beograd žrtva vlastite taktike "nagovaranja" bjegunaca da se dobrovoljno predaju. Takva taktika u slučaju Mladića jednostavno ne funkcioniše, zaključila je gospođa del Ponte.

XS
SM
MD
LG