Linkovi

"Ćup-u-ćupu frižider"


Jill Moss

Nekoliko stepeni niža temperatura može značiti veliku razliku kada je u pitanju čuvanje hrane za neki od narednih dana. Pogotovo u siromašnim dijelovima svijeta u kojima su struja, frižideri i drugi rahladni uređaji luksuz.
Zahvaljujući domišljatosti jednog učitelja iz Nigerije i njegovom sistemu ”ćup u ćupu” širom Afrike, a ne samo u njegovoj rodnoj zemlji, ljudi su u prilici da hranu i namirnice osjetljive na kvarenje, drže više dana bez bojazni da će se pokvariti.
Učiteljevo je ime Mohammed Bah Aba, u vrijeme kada je osmislio svoj jednostavan sistem - bilo je 1995. godine - radio je u jednoj školi na sjeveru Nigerije.
Pošao je od onoga što je svakoj novoj generaciji svojih đaka objašnjavao: da se prilikom isparavanja vode iz materije koja se suši - tkanine, zemlje, drveta, bilo čega iz čega se voda isparava - temperatura te materije snižava i biva niža dok proces isparavanja traje.

I učitelj Aba je uzeo posude od pečene gline kojih je u njegovoj Nigeriji, a i širom Afrike i svijeta, jako mnogo, u svim veličinama i oblicima. Između unutarnjih zidova većih posuda i vanjskih zidova manjih posuda - u koje je stavljao lako kvarljivu hranu, osjetljive namirnice, sokove, mlijeko - nasipao je dobro ovlaženi pijesak i prekrivao ih mokrom krpom. Isparavanje vode iz navlaženih pijeska i krpe-prekrivača rezultiralo je snižavanjem temperature u manjoj posudi sa hranom za nekoliko stepeni.... sasvim dovoljno da hrana, namirnice, napici... ostanu svježi i upotrebljivi za više dana, ponekad čak i za više tjedana. Učitelj Mohammed Bah Aba svojim je parama finasirao izradu prvih pet hiljada ”ćup u ćupu frižidera” i podijelio ih susjedima i seljanima nekoliko susjednih sela. Dobra vijest se pročula unaokolo i nadaleko i sada Nigerijci, a i žitelji mnogih drugih afričkih zemalja, koriste sistem učitelja Abe.

Dobra vijest je doprla i do predstavnika kompanije Rolex, čuvenog švajcarskog proizvođača satova i 2000. godine Mohammed Bah Aba nagrađen je za poduzetništvo, nagradom kojom Rolex odaje priznjanje ljudima koji pokušavaju i uspijevaju osmisliti i ostvariti projekte i ideje na dobrobit običnog čovjeka. Novčani dio nagrade učitelj Mohamed Bah Aba iskoristio je za dalju popularizaciju ”ćup u ćupu frižidera.“

XS
SM
MD
LG