Linkovi

Jerusalem - najtvrđe pitanje srednjeistočnje mirovne konferencije


Izraelski i palestinski lideri, te predstavnici brojnih zemalja iz cijelog svijeta okupiće se na srednjeistočnoj mirovnoj konferenciji koja sutra počinje u Annapolisu, gradu nedaleko od Washingtona. Jedno od najtežih pitanja koje će se naći na dnevnom redu tog skupa, organiziranog pod pokroviteljstvom Sjedinjenih država, je status Jerusalema, grada kojeg i Jevreji, i kršćani, i muslimani smatraju svetim.

Izraelski desno orijentirani aktivisti nedavno su organizirali kampanju nazvanu ''Jedan Jerusalem'', zahtijevajući da premijer Ehud Olmert ne napravi nikakv ustupak vezan za ''sveti grad'' tokom konferencije. Aktivisti su na brojnim raskrsnicama podijelili vozačinma pola miliona traka boje zlata, tražeći od Izraelaca da ih vežu na automobile kao znak solidarnosti za jedinstvenim Jerusalemom.

Jedan od aktivista, Baruch Segal, rekao je za Glas Amerike da je pregovaranje o statusu Jerusalema ''katastrofalna'' greška:

''Srce mi se slama gledajući šta vlada čini, vidjevši da oni misle da se mir može postići diobom Jerusalema. To je katastrofa.''

Izrael je od Jordana zauzeo istočni dio Jerusalema, uključujući i sveti Stari grad, u šestodnevnom ratu 1967. godine. Od tada do danas, jedan od izraelskih slogana je da Jerusalem treba zauvijek da ostane jedinstven glavni grad izraelske države.

Čineći, međutim, veliki politički zaokret, izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da je spreman Palestincima prepustiti kontrolu nad više dijelova istočnog Jerusalema, naseljenih Arapima. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da se većina Jevreja protivi takvom planu. Manje predvidljivo i iznenađujuće je to što je takva mogućnost izazvala i pomiješanja osjećanja među stanovnicima Jerusalema arapskog porijekla.

Jedan arapski trgovac, za sebe kaže da se zove Marwan, je za to da istočni dio Jerusalema ostane pod izraelskom kontrolom. On ističe da palestinska vlast nije uspostavila stabilnu vladavinu još od preuzimanja kontrole nad Zapadnom Obalom i Pojasom Gaze 1994. godine:

''Sve je od tada krenulo nizbrdo. Ako mene pitate da li želim živjeti pod palestinskom kontrolom, moj odgovor je – još uvijek nema palestinske vlade i upravljanja.''

Younes Matouk, takođe Arapin i stanovnik Jerusalema, vjeruje da Izraelci i Palestinci moraju dijeliti Jerusalem da bi mir bio ostvaren:

''Mi to moramo završiti, ne za mene ili njega, ili vas. Mir mora biti ostvaren zbog budućnosti naše djece.''

Najteže pitanje vezano za status Jerusalema je sudbina Starog, svetog, dijela grada. Tu se nalazi džamija al Aksa, treće najsvetije mjesto islama. Za Jevreje, tu je Temple Mount, najsvetije mjesto judaizma.

Palestinski i sav arapski svijet decenijama traže od Izraela da se povuče na granice iz 1967. godine, na granice prije izbijanja izraelsko-arapskog rata. To bi značilo da Izraelci napuste Stari grad. Izrael, međutim, tvrdi da se to nikada neće desiti.

XS
SM
MD
LG