Linkovi

Radio talasima protiv raka


John Kanzius je Amerikanac sa Floride, jedan od mnogih ljudi kod koga je ustanovljeno da boluje od raka. Ono što je za njega neobično je to što je vjerovao da mora postojati bolji i lakše podnošljiv način liječenja od kemoterapije. On živi sa suprugom na ostrvu Sanibel, savezna država Florida. Prije pet godina saznao je da boluje od raka i da je, kako su ljekari tada rekli, oboljenje u zadnjem stadiju. Od te porazne činjenice, mnogo više ga je uznemiravalo, kako gospodin Kanzius kaže, gledati djecu koja bivaju podvrgnuta kemoterapiji.

“Gledao sam malu djecu koja gube osmjehe, gube kosu ….i rekao sam sebi…. kemoterapija je okrutna, bolna…. i zapitao se da li, možda, postoji bolji način da se rak liječi."

John Kanizius nije ljekar, ili neki veliki medicinski znalac. On je radio-inženjer i pomislio je da upravo radio talasi mogu biti ti koji bi mogli uništavati tumore. Pravio je i, na koncu, napravio jednu čudnu spravu, mašinu sastavljenu uglavnom od dijelova radio-prijemnika, ali i poneke šerpe i tave iz kuhinje njegove supruge Marianne.

“Znao bi me probuditi noću, usred noći, praveći popriličnu buku u kuhinji.”

Uređaj Johna Kanziusa, umjesto radioaktivnih, emitira radio talase koji, kako je eksperimentalno dokazano, uništavaju kancerogene ćelije.

Doktor Steven Curley, specijalista za liječenje raka radio-frekvencijama, jedan je od ljekara koji su se uključili u Kanzius-ov eksperiment.

“Ono što je on uradio je više nego izvanredno. On je jednostavno čovjek koji je nadošao na ideju, imao potrebna priručna sredstva, znanja i pamet pronalazača da napravi uređaj koji, kako vjerujemo, uništava kancerogene ćelije.”

Doktor Curley se nada da se Kanziusovom tehnikom pružaju mogućnosti liječenja raka bez operativnih zahvata ili kemoterapije. Eksperimentalno je utvrđeno da su radio-talasima koje odašilje Kanziusov uređaj potpuno uništene kancerogene ćelije na jetri zečeva. Saznanja do kojih se došlo tokom tih eksperimenata biće objavljena u decembarskom izdanju američkog magazina Cancer.

John Kanzius sa velikim zadovoljstvom kaže:

“Tek nakon što sam pročitao brojne tekstove o raku, terapijama, uspješnim i neuspješnim nastojanjima, spoznao sam značaj onoga što smo mi napravili ovdje, na Sanibel-u."

Stručnjaci uključeni u Kanziusov projekat, među njima i onkolog Robert Young, upozoravaju da su dosadašnja istraživanja ipak samo pripremna istraživanja.

“Pretpostavljam, na osnovu onoga što sada znamo, da će nam trebati pet godina da stignemo do prvih kliničkih pokusa na ljudima. Nadati se da će to možda biti i brže.

Da li zahvaljući radio-talasima iz uređaja kojeg je sam napravio, ili možda i još ponečemu drugom, rak kod Johna Kanziusa se povukao. Za koliko dugo i da li možda zauvijek, ni on, a ni drugi ne znaju. Gospodin Kanzius jednostavno kaže:

“Moja jedina želja je da poživim dovoljno dugo da dočekam prve uspješne pokuse na ljudima.”

XS
SM
MD
LG