Linkovi

Hoće li Hrvati iz BiH dvostruko glasovati


Na hrvatskim parlamentarnim izborima 2003. godine u inozemstvu je glasovalo skoro 70.000 hrvatskih državljana, od čega 55.000 u Bosni i Hercegovini, gdje inače živi ukupno oko 270.000 Hrvata. Oni koji su glasovali, po ne-fiksnoj kvoti, izabrali su 4 zastupnika iz HDZ-a, čime je odlučena relativna parlamentarna većina.
U Hrvatskoj ne postoji politički konsenzus o tome trebaju li Hrvati u BiH glasovati na hrvatskim izborima, pa zato vodeće opozicijske stranke na čelu sa Socijaldemokratskom partijom i bojkotiraju izbore u 11. jedinici za hrvatsku dijasporu.
Opozicijske stranke ne prigovaraju mogućnosti iseljenih Hrvata da glasuju, već tome što glasuju Hrvati iz BiH za koje kažu da nisu nikakva dijaspora, nego autohtoni narod i državljani druge države.
Sa konstatacijom da Hrvati u BiH nisu dijaspora slaže se i nadbiskup Vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić:

”Oni, zapravo, mi nismo dijaspora. Mi smo u BiH kod kuće, zajedno sa dva druga konstitutivna naroda.”

Katolička crkva u BiH pozvaće vjernike da glasuju na izborima, ne miješajući se u sam izborni proces, ističe kardinal Puljić. O najavama opozicijskog lidera u Hrvastkoj Zorana Milanovića da će se, nakon izbora, založiti za ukidanje prava za glasovanje za Sabor Hrvatima iz BiH gospodin Puljić kaže:

”To je političko pitanje koje će se u Hrvatskoj rješavati. Hoće li to opoziciji uspjeti....? Sumnjam, jer to bi bilo vrlo delikatno.Lako je galamiti radi poena, a sasvim drugačije nositi odgvornost.”

No, osim pitanja trebaju li Hrvati u BiH glasovati, postoji i pitanje nadzora njihova glasovanja. Na prošlim predsjedničkim izborima GONG (nevladina udruga za nestranačko nadgledanje izbornih procesa) je utvrdio pojavu ”mrtvih duša“ i krađu glasova u Čapljini i Orašju i podigao prijavu. Tu prijavu splitsko Županijsko državno odvjetništvo je nedavno odbacilo, premda je potvrdilo njenu istinitost.
Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Marina Breko kaže:

”Mi smo konstatirali da je počinjeno djelo, ali mi ne možemo teretiti te osobe bez dokaza... Ne možemo reći Marko Matić je počinio djelo, kada nemamo dokaza da je to Marko Matić zaista počinio.... Kako ćemo ga optužiti....?

Takav ishod samo ohrabruje one pripravne na nove izborne krađe. Očekuju li se i na ovim izborima, pitali smo pravnu savjetnicu GONG-a Vanju Škorić:

”Ono što je novina jeste da je, prema novom zakonu o popisima birača, praktički onemogućeno dvostruko glasovanje, dakle glasovanje osoba koje imaju prebivalište i u Hrvatskoj i u BiH, na način da su se prethodno morali registrirati ili uzeti potvrdu. Dakle, ako bi sve teklo po proceduri, kako piše u zakonu, i na način na koji su birački odbori dužni provoditi tu proceduru, trebala bi biti izbjegnuta mogućnost dvostrukog glasovanja.”

Osim GONG-a, glasovanje u BiH će nadzirati i predstavnici OSS-a. Posao će im otežati činjenica da će na ovim izborima biti 124 biračka mjesta, odnosno četiri puta više nego na prethodnim izborima.
Stipe Gabrić Jambo, kandidat HSS-a i HSLS-a u 10. izbornoj jedinici, koja zahvata prostor od Trogira do Dubrovnika, sumnja u korektnost izbora u BiH:

”Tamo će biti jedna velika apstinencija birača. Zbog toga treba napraviti dobar kontroling, da ne bude prevare, da ne budu zaokruživali oni koji budu u biračkim odborima. To se do sada svake godine uvijek radilo.“

Gospodin Gabrić, gradonačelnik Metkovića, dobro upoznat sa hrvatskim izborima u susjednoj državi, upozorava:

”Budite sigurni da će jedan dobar broj ljudi koji imaju prebivalište i u Hrvatskoj i u BiH glasovati i tamo i ovamo.”

Premda se u GONG-u nadaju da će se to izbjeći, dvostruki glasači bi mogli utjecati na situaciju u 10. izbornoj jedinici, odnosno u Dalmaciji gdje mnogi stanovnici BiH imaju prebivalište.
I nositeljica liste SDP-a u toj jedinici Željka Antunović svjesna je poduzetih mjera, ali, svejedno, boji se prevara:

”Ne tvrdim ništa, ali najiskrenije kažem.... bojim se. Poduzeli smo sve što smo mi mogli poduzeti da bi spriječili dvostruko glasovanje. Birački spiskovi u Hrvatskoj i birački spiskovi u BiH trebali bi biti upareni temeljem jedinstvenog matičnog broja, trebalo bi eliminirati eventualna moguća dupliranja.... U Uredu sa državnu upravu kažu da je to tako napravljeno. Mi u SDP nemamo nikakvih razloga ne vjerovati, ali isto tako nemamo nikakvih argumenta biti sigurni da je to tako.”

XS
SM
MD
LG