Linkovi

Penzioneri u BiH žive "nazor"


U BiH danas živi 523.000 penzionera, a u Federaciji njih je 323.000 sa prosječnom penzijom od 299 konvertibilnih maraka. No, veliki broj peznionera, kad je Federacija BiH u pitanju, živi od najniže penzije, koja iznosi 235 maraka. Statistike govore da najmanje 800.000 stanovnika BiH, računajući članove porodica, živi isključivo od penzionerskih primanja.

Kako u razgovoru za Glas Amerike ističe gospodin Šefkija Elezović, predsjednik Saveza udruženja penzionera-umirovljenika Federacija BiH, penzionerska populacija je u izuzetno teškom položaju. Gospodin Elezović ističe da već devet godina vlast, prethodna i sadašnja, ne omogućava da iznos penzija bude veći od 40 posto prosječne plaće. To je i nedovoljno i neadaekvatno, ne za kvalitetan život, nego za puko preživljavanje.

Od 323 000 penzionera u FBiH, 137.000 je u egzistencijalnom siromaštvu, jer prima penziju manju od 250 KM. Inače, za 207 000 penzionera, može se reći da generalno žive u siromaštvu.

Jedan od sarajevskih penzionera kaže da oni sa nešto većim penzijama i mogu nekako preživjeti. Oni s manjim, nikako. Na pitanje, kako on živi, odgovora: „Deveram, što bi se reklo: dever dunjaluk...“

Da bi bio poboljšan položaj penzionera trebalo bi, po procjenama koje iznosi gospodin Elezović, iz društvenog bruto proizvoda izdvojati 10,5 posto sredstava. Sada se izdvaja manje od 8 procenata. On za primjer uzima Sloveniju, koja za penzionere izdvaja 10,5 osto društvenog bruto proizvoda, inače šest puta većeg od bosanskohercegovačkog. Potrebno je odabrati i novi model penzionog sistema i zakonska rješenja kojima bi se obezbijedila sigurnost za penzionere. Sadašnju zakonsku regulativu gospodin Elezović naziva devastiranim, okrivljujući je kao glavnim generatorom siromaštva ove populacije.

Jedna od naših penzionerki, slučajnih prolaznica, inače i ratna izbjeglica iz okoline Rogatice, nevoljko i kratko kaže: „Nazor se živi. Dok sve poplaćam..... Evo, pošla sam da vidim,koliko je ulje.Sve hoće da poskupi....Ne mogu više ništa kupiti....“

Želja je penzionera da do kraja 2008. godine naniža penzija bude barem 250 KM, a prosječna da iznosi 60 posto prosječne plaće. Hoće li im se želje ostvariti, te koliko će njihovo eventualno ostvarenje značiti u talasu najnovijih poskupljenja, ostaje da se vidi.

XS
SM
MD
LG