Linkovi

Strahovanja da se loša politička situacija u BiH ne odrazi na ekonomiju


Sve su veći strahovi da će trenutna politička kriza u Bosni i Hercegoivni, imati negativan utjecaj na strana ulaganja u tu zemlju.

Značajan broj stranih kompanija je otvorio urede u Bosni, u ulažu velike svote novca u zemlju. Trenutno je u Sarajevu u toku izgradnja nekoliko oblakodera u kojima će biti smješteni dodatni uredi ulagača.

Medjutim, ostavka premijera Nikole Špirića samo je dio političke krize koja se razvija već neko vrijeme, a koju i iz ureda Visokog predstavnika, i od strane političkih analitičara i poznavatelja situacije, sada već nazivaju najozbiljnijom krizom od kraja ratnih sukoba. Sve se to odražava na tržište novca, gdje inače oko 80 posto od ukupnih dionica pripada stranim investitorima.

Zlatan Dedić, izvršni direktor Sarajevske burze:
Niko nevoli da investira tamo gdje je nestabilna situacija. Možemo potvrditi da su neki vlasnici svoje stavile na čekanje zboge sadašnje krize. Mi se nadamo da će se stvari promjeniti na bolje.

Mnogi strani investitori su nedavno ulagali, medju njima Banka Raiffeisen, najveći investitor u BiH, koja je do sada u bh ekonomiju uložila oko 2,9 milijardi dolara; izvršni direktor Banke, Michael Muller, stvari medjutim ne vidi crnima.

Michael Muller, Raiffeisen Bank Bosnia:
Za očekivati je da ovo nije dobrodošla situacija, ali sam uvjeren da će se sve uspjeti mirno razriješiti, i zbilja ne očekujem nikakve teške dogadjaje u budućnosti.

Mislite li da je novac koji ste uložili u BiH siguran?
Apsolutno - ja mirno spavam, kaže gospodin Muller.

Haris Bašić, direktor BH AGencije za strana ulaganja:
Činjenica je da se ova situacija može loše odraziti na inostrana ulaganja, ali trenutno nema nekog posebnog povlačenja inostranih ulagača I znakova da tržište opasno pada.

A kada uptate obične gradjane, evo šta misle o krizi:

- Nije ovo neka laka i jednostavna situacija, ali mislim da ćemo je riješiti pozitivno. Ja imam povjerenja u Visokog predstavnika.

- Rata neće biti, neće biti nestašice hrane. Jedino što nam nedostaje je novac, kaže drugi gradjanin Sarajeva.

XS
SM
MD
LG