Linkovi

Nastojanja da se vlasnicima vrate umjetnine koje su pokrali nacisti


Povjesničari pretpostavljaju da su nacisti ukrali i do dvije i pol milijarde dolara u umjetničkim slikama i predmetima tijekom drugog svjetskog rata - što je bila veća vrijednost nego sveukupno umjetničko blago u Americi u to vrijeme. Američka nacionalna arhiva je u tom smislu ove sedmice primila donaciju u vidu originalnog albuma za fotografije kojima se dokumentiraju neke od umjetnina koje su nacisti oteli.

Izvještaj novinarke Glasa Amerike Carolyn Presutti.

Kožne korice se raspadaju, a stranice su od jeftinog papira, jedinog postojećeg u vrijeme rata. No, povjesničari ovu knjigu smatraju neprocjenjivom vrijednosti. Puna je tajni. Tajni koje kriju misteriju vezanu za nacističko pljačkanje tijekom drugog svjetskog rata.

Nacinalni Arhiv, Washington ima 39 tomova s fotografijama umjetnina koje je osiguravao IsenStaf.

Sudjenja u Nurembergu, 18 decembra 1945. 39 tzv Hitlerovih albuma predstavljeno je kao dokazni materijal, albumi s fotografijama umjetnina koje su nacisti oteli od Židova. Hitler je prodao većinu umjetnina i tim novcima finansirao ratnu mašinu.

Ovaj album je prvi koji je pronadjen nakon nuremberških sudjenja. U njemu se dokumentira 50 slika, od kojih su mnoge u medjuvremenu vraćene vlasnicima.

Arhivar Michael Kurtz kaže:
- Ovo pokazuje upravo kako se masovno pljačkalo.To se može zamisliti čitajući ili samo gledajući u podatke.

Američki biznismen i ljubitelj umjetnosti Robert Edsel je prva dva albuma donirao Nacionalnoj Arhivi u Washingtonu. Albume je dobio od obitelji jednog američkog vojnika.

Robert Edsel, poduzetnik:
- Jedan američki vojnik je ovo pronašao, on je bio stacioniran u Berchtesgadenu u maju 1945., pred kraj rata, dakle. Boraveći u Berghofu jedan dan, našao je ovo i uzeo, donio kući, i potom je sjedilo na njegovom tavanu mnogo, mnogo godina.

Povjesničari procjenjuju da ima ovakvih 85 albuma, od kojih je pronadjeno samo 41. Arhivari se nadaju da će otrkivanje ovog albuma, voditi pronalasku ostalih. A uz to, s ovim u javnosti se žrtve nacizma imati bolju priliku da zatraže povrat svojine - što je istina lakše u Sjedinejnim Državama nego u Evropi.

Greg Bradsher, glavni arhivar, Nacionalna arhiva, Washington D.C.:
- U većini američkih saveznih država - u stvari u svim - postoji regulativa prema kojoj je nešto jednom ukradeno, zauvijek ukradeno. Čak ako je stvar promijenila nekoliko ruku, ili vlasnika, koji ništa o tome nisu znali, to je i dalje ukradeno. No, mnoge evropske zemlje imaju zakone prema kojima, ako je neko kupio nešto ne znajući da je ukradeno, i to može i dokazati - taj predmet može zadržati.

Radi se o utrci s vremenom, s obzirom da se albumi raspadaju, a generacija iz drugog svjetskog rata polako nestaje.

Robert Edsel, biznismen i ljubitelj umjetnosti:
- Pogledajte u to što imate, ako je vaš roditelj bio borac u ratu, vidite nije li nešto sklonio.

Gospodin Edsel kaže da će umjetnine moći biti vraćene njihovim pravim vlasnicima, samo ako se ovakve misterije razotkriju.

XS
SM
MD
LG