Linkovi

Kina ima košarkaša koliko Amerika stanovnika


Košarka je i u Kini postala veliki biznis. Uključeni su mediji, trgovci, pokrenute brojne marketinške aktivnosti. Prema podacima američke Nacionalne košarkaške asocijacije, odnosno profesionalne košarkaške lige, 83 posto Kineza izmedju 15 i 24 godine prati NBA, igra košarku, navija i učestvuje u NBA manifestacijama.

Dopisnik Glasa Amerike iz Pekinga u izvještaju koji slijedi govori marketinškim i komercijalnim potezima NBA na ogromnom kineskom tržištu.

Nadmetanja dva protiv dva predstavnici NBA smatraju osnovom marketinške kampanje. Sa više od 35 hiljada košarkaša u 112 gradova širom Kine ti mini-timovi promoviraju osnovnu ideju američke Nacionalne košarkaške asocijacije. Direktor NBA za Kinu Mark Fischer o tome kaže:

- Odmjeravanje košarkaškog umijeća dva protiv dva ima više svrha, ali osnovno što mi pokušavamo je popularizirati košarku. Jednostavno, promoviramo NBA našim poklonicima i partnerima.

Igrači poput Dong Juna u Kini vide ogroman košarkaški potencijal.

- Kineza je mnogo i to je ogroman prostor za NBA. Yao Ming, Yi Jianlian i Wang Zhi Zhi igraju za NBA u Americi. Oni su zapravo veliki podsticaj za nas, košarkaške entuzijaste.

Prvi kineski košarkaši profesionalne ugovore sa američkim timovima potpisali su 2001. godine. NBA je, medjutim u Kinu stigla mnogo ranije - prvim egzibicionim utakmicama od prije 30-ak godina.

Kineska košarkaška super-zvijezda Yao Ming o NBA kaže:

- Sjećajući se vremena kada sam igrao u kineskoj ligi, moram reći da smo mnogo naučili zahvaljući NBA košarci. Potrebno je učiti i dalje kako voditi košarkašku asocijaciju, takmičenja, marketing. Od NBA se može naučiti jako mnogo.

Utakmice u humanitarne svrhe, a i Yao Ming je bio jedan od organizatora, pomogli su brzo širenje košarke u Kini. Takodjer i prodaju brojnih proizvoda sa oznakom NBA. Sada se prodaju na hiljadam mjesta širom Kine. U posljednjih pet godina prodaja je rasla trocifrenim procentima. Direktor NBA za Kinu Mark Fischer ističe da je Kina postala najvažnije i najrazvijenije tržište NBA izvan Sjedinjneih Država i dodaje:

- Nadamo se, da ćemo u saradnji sa kineskim ministarstvom sporta i Košarkaškom asocijacijom biti jednog dana uključeni u stvaranje profesionalne lige u Kini.

Kineski sportski zvaničnici procjenjuju da Kina ima oko 300 miliona košarkaša, otprilike koliko Sjedinjene Države imaju stanovnika. A broj Kineza, zaljubljenika u košarku, raste. Zbog veličine tog tržišta u NBA će i dalje vrlo ofanzivno planirati nove košarkaške i poslovne poteze na kineskom tlu.

XS
SM
MD
LG