Linkovi

Americka ekonomija u pristojnom stanju


Najnoviji izvještaj vlade Sjedinjenih Država pokazuje da je američka ekonomija u boljem stanju nego se predvidjalo početkom ove godine. Ministarstvo rada, izmedju ostaloga, navodi da je samo u septembru otvoreno novih 110 hiljada radnih mjesta, a u avgustovske platne liste američkih kompanija utvrđeno je da ipak nije došlo do gubitka 4 hiljade radnih mjesta. Predsjednik Bush kaže da ti najnovije podaci ukazuju na to da je američka ekonomija jaka.

Stanje ameičke ekonomije se, kako izgleda, popravlja.Predsjednik Bush je zadovoljan novim, revidiranim podacima o radnim mjestima.Uz septembarsko povećanje broja zaposlenih, sada se zna da je i u julu i augustu otvoreno ukupno 118 hiljada novih radnih mjesta

Predsjednik Bush :

Revidirani podaci pokaziju da smo 49 mjeseci uzastopno imali povećanje broja radnih mjesta. To je najduži neprekidni rast broja novozaposlenih.

Vrijednost dionica na Wall Streetu porasle su neposredno po izdavanju izvještaja.

Ipak, Patrick D Angelo, berzanski stručnjak, upozorava da američka ekonomija još uvijek nije na potpuno sigurnom terenu:

Patrick D Angelo, menadzer fondova Hedge na tržištu novca:

Ono što tržištu sada istinski pomaže je slab dolar. Ulagači i ostali shvataju da je kriza na tržištu nekretnina i dalje aktuelna, i stoga postoji šansa da Centralna banka ponovno smanji primarnu kamatnu stopu.

Inicijalni izvještaj o radnim mjestima iz augusta je bio glavnim razlogom što je Centralna Banka prošli mjesec smanjila primarnu kamatnu stopu za pola posto. Konačni podaci iz najnovijeg izvještaja smanjuju bojazan da je ekonomija u padu, a i izglede da Centralna banka još jednom smanji kamatnu stopu.

Iako slab dolar uvezenu robu čini skupljom, i takavkakav je doprinio je rastu broja radnih mjesta omogućivši i malim i velikim američkim kompanijama da budu konkurentne u odnosu na strane.

Robert Hormats, predsjedavajući financijske firme Goldman Sachs, kaže:

U ovom trenutnu slab dolar u stvari pomaže američkoj industriji i zahvaljući tome izbjeći ćemo recesiju.

Izvještaj Ministarstva rada takodjer pokazuje da je prosječna satnica porasla za više od 4 posto u odnosu na prošlu godinu. Stoga je predsjendik Bush pozvao Kongres da ne povećava poreze da bi ekonomski rast bio nastavljen.

XS
SM
MD
LG