Linkovi

Za reformu policije rok istekao, pa produžen


U BiH ne postoji politički sporazum o reformi policije, koji bi imao potrebnu većinu i koji je u skladu sa tri evropska principa, kaže danas Visoki predstavnik, dan nakon isteka roka za reformu policije. No, zbog činjenice da su stvari u posljednjih nekoliko dana, ipak krenule o dobrom pravcu, medjunarodna zajednica odlučila je rok za ovu reformu, produžiti
za nekoliko dana.

Evropska komisija je da nas pozdravila napore koji se u BiH čine kako bi se došlo do sporazuma o reformi policije. Medjutim, smatra da protokol g. Dodika i Silajdžića ima nekoliko nejasnoća, kao i da iza njega ne stoje sve kljucčne političke snage.

Učinjeno je dobro ali ne i dovoljno, u najkraćem je prva reakcija zvaničnog Brisela na protokol koji su, pred sam istek roka postavljenog od strane Visokog/Specijalnog predstavnika, sačinili g. Dodik i Silajdžić.

Dobro j da se proces odvija, ali, u konkretnim naporima, pored ostalog, nije dobro da iza njih nema širokog sporazuma ključnih političkih lidera.

Glasnogovornica evropskog komesara za proširenje, Olli Rehna, Krisztina Nagy:

"Izgleda da trenutno, napori na postizanju kompromisa nisu dostigli do opšteg sporazuma. Komisija je proučila sporazum koji su načinili Dodik i Silajdžić ali je zabrinuta činjenicom da njegov jezik ostavlja nejasnim brojna ključna pitanja - zato nam treba dodatno pojašnjenje, kako bi smo izbjegli negativnu ocjenu na kraju".

Zvaničnicima komisije je i dalje nejasno kada i na koji način će funkcionisati bh policija i gdje će se njena organizacija sresti sa postavljenim uslovima - evropskim standardima.

Zato se iz Evropske komisije poručuje - što prije dostavite dodatna pojašnjenja Visokom/Specijalnom predstavniku, evropskoj policijskoj misiji i samom Briselu, a potpisnici "protokola" se upućuju na nastavak konsultacija sa g. Lajčakom i ostalim političkim liderima kako bi se nastavio proces iznalaženja rješenja za reformu policije koja se, naglašavaju u Briselu, mora provesti.

XS
SM
MD
LG