Linkovi

Olli Rehn -  Budućnost Kosova isprepletena sa Srbijom


Evropski komesar za proširenje je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je budućnost Kosova isprepletena sa Srbijom. On je pozvao dvije strane da okončaju odgađanje konačnog sporazuma o statusu Kosova i da se pokrenu ka prosperitetnijoj budućnosti. Ivana Kuhar je u Washigntonu razgovarala s gospodinom Rehnom.

Trenutni krug pregovora o budućem statusu Kosova bi se trebao okončati 10 decembra. Istovremeno, komesar EU za proširenje Olli Rehn za Glas Amerike kaže da će Kosovo i Srbija u budućnosti ostati isprepleteni.

”Ako pogledate izvan trenutnog stanja i bliske budućnosti, recimo za 5,10, 15 godina, možete vidjeti da će i Srbija i Kosovo, bez obzira šta bude tačan status Kosova, biti dio Evropske unije, kao i ostatak zapadnog Balkana. Stoga u dugoročnijoj prespektivi, možete vidjeti da i Srbija i Kosovo veoma ovise jedno o drugom i da će oboje biti dio EU, pod uvjetom da ispunjavaju kriterije o pristupanju.“

Međutim EU od 27 članica nije ujedinjena o tome kako se suočiti s pitanjem moguće nezavisnosti Kosova, ukoliko se ona proglasi bez zvaničnog odobrenja UN-a. Sjedinjene Države podržavaju nezavisnost Kosova, dok Rusija prijeti vetom na bilo koju rezoluciju Vijeća sigurnosti s kojom se Beograd ne bude slagao. Američka državna tajnica Condoleeza Rice je ove sedmice rekla da je prihvatljivo rješenje statusa Kosova još uvijek moguće. Ona je pozvala EU da sada donese neke teške odluke o kosovskom statusu.

Olli Rhen kaže da bi EU željela rješenje putem pregovora više nego unilaterlanu akciju.

- Želimo ozbiljno raditi ka postizanju rješenja putem pregovora, iscrpiti sve opcije, i naravno očekujemo da Beograd i Priština zauzmu konstuktivan pristup. Rješenje putem pregovora bi svakako bilo bolje za svakoga, ukoliko se ono može pronaći, rekao je gospodin Rehn.

Ali mnogi krugovi razovora nisu doveli ni do kakvog sporazuma između Beograda i Prištine. Šta ako se dvije strane ne mogu složiti oko rješenja?

- Ne želim spekulirati. U svakom slučaju, svakome bi trebalo biti jasno da prolongiranje agonije neće nikome pomoći, ni regionu, ni Evropi, niti svijetu. Prolongiranje agonije bi jedino značilo povećan rizik nestabilnosti na Kosovu, značilo bi usporavanje puta Srbije ka EU i narušilo bi šanse približavanja Zapadnog Balkana EU. I to ne bi bilo ni u čijem interesu, kaže Olli Rehn.

On dodaje da čvrsto rješenje zahtijeva stvarne prijedloge i volju na kompromis.

”Potrebno je više od duha, potrebne su konkretne inicijative i to je odgovornost Beograda i Prištine.“

Dok se u New Yorku održao direktni susret dvije strane, gospodin Rehn poziva Rusiju da bude dio rješenja.

- Potrebno je da svi partneri u međunarodnoj zajednici ovome doprinesu, uključujući naravno i Rusku Federaciju koja navodi da se zalaže za multilateralno rješenje. Također se zalažemo za učinkovit i odgovoran multilateralizam i očekujemo da svi partneri prakticiraju ono o čemu govore i ne prijete unilateralnom upotrebom veta, rekao je Olli Rehn.

XS
SM
MD
LG