Linkovi

Ahmadinejad pitanje nukelarnog programa Irana proglasio završenim


Iranski predsjednik, Mahmoud Ahmadinejad iskoristio svoje obraćanje Generalnoj skupštini UN-a da odbrani nuklearni program svoje zemlje i lansira širok napad na Sjedinjene Države. Kasnije na konferenciji za novinare, medjutim, Ahmadinejad nije bio tako spreman na suradnju kao tokom gostovanja na Columbia univerzitetu.

Ne spominjući imenom Sjedinjene Države Ahmadinejad je rekao da se ljudska prava široko krše od odredjenih sila, posebno onih koji pretendiraju da su njihovi isključivi zagovornici. Irački lider je, takodjer kritizirao američku invaziju Iraka, a nuklearni program svoje zemlje, kao političko pitanje, zvanično proglasio zatvorenim.

Onog trena kada je Ahmadinejad izašao za podijum, američka delegacija je napustila salu ostavljajući samo niže-rangiranog diplomatu da sluša i uzme bilješke.

U svom obraćanjuAhmadinejad je jasno stavio do znanja da se Iran ne namjerava pridržavati rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Govoreći kasnije novinarima, on je rekao da njegova zemlja želi izbjeći sankcije, ali je naglasio da rezolucije Vijeća sigurnosti smatra ilegalnim.

Odgovarajući na pitanja novinara, iranski predsjednik ovaj put nije bio toliko spreman na suradnju kao tokom gostovanja na Columbia univerzitetu. Kao što je radio i prije tokom boravka u UN-u, on je odbio da odgovori na pitanje - da li je pozvao na brisanje Izraela sa lica zemlje.

Medju novinarima, što je iznenadilo ostale kolege kao i Ahmadinejada, bila je Kermit Goldwasser, žena izraelskog vojnika kojeg je Hezbollah, prelazeći libansko-izraelsku granicu, kidnapovao 12. jula 2006. godine.

Kermit Goldwasser, supruga kidnapovanog izraelskog vojnika:

"Zovem se Karmit i supruga sam Goldwasera koji je kidnapovan i odveden u Liban prije više od godinu dana, i vi ste odgovorni za to zbog vaše podrške. Pitam vas, zašto ne dozvoljavate Crvenom križu da ih posjeti?"

Ahmedinejad se samo nasmijao i dao znak da želi čuti drugo pitanje.

O Izraelu, Ahmedinejad je ponovio:

"Mi vjerujemo da je cionistički režim uzurpatorski, ilegalno okupacijski režim i problem kojeg imamo u tom dijelu svijeta je zasnovan na zabrinutosti za ljudska prava. Mi mislimo da pelstinski narod ima pravo na samo-odredjenje."

Upitan o učestalim optužbama Washingtona da Iran tajno podržava teroriste unutar Iraka, Ahmedinejad je odgovorio:

"Odredjene velike sile, kada ne uspiju, umjesto da prihvate svoje greške, upiru prst u druge i optužuju njih."

Ahmedinejadova posjeta došla je u vrijeme velikih napetosti izmedju Irana i Sjedinjenih Država. Administracija predsjednika Busha je Ahmedinejada prikazala kao ključnog neprijatelja Sjedinjenih Država, optužujući Teheran da pribavlja oružje kojim se u Iraku i Afganistanu ubijaju američki vojnici. Iran odbacuje takve optužbe i od nedavno upozorava da će uzvratiti protiv Izraela i američkih baza u regionu ukliko bude npadnut.

Neki kritičari Ahmedinejada u Iranu upozoravaju Sjedinjene Države da demoniziranjem iranskog predsjednika jačaju njegovu političku poziciju koja je u opadanju. Oni tvrde da u kompleksnom iranskom vladajućem sistemu, predsjednik ima manje moći od vrhovnog lidera ayatollaha Ali Khamneia, koji donosi konačne odluke. Ahmadinejad, kažu njegovi kritičari u Iranu, održava svoj uticaj praveći image lidera koji se protivi svjetskoj supersili.

XS
SM
MD
LG