Linkovi

NATO pojačao mjere sigurnosti na Kosovu


Na Kosovu snage NATO saveza uvode posebene mjere sigurnosti, u svjetlu Londonskog sastanka, a posebno pred direktni susret srpskih i albanskih lidera u New Yorku, 28 septembra.

Mjere sigurnosti su posebno pojačane oko područja na Kosovu sa srpskom većinom, kao i na jugu pokrajine, gdje patroliraju vojnici saveza iz Irske. Na sjeveru Kosova je istodobno u posjetu danski ministar obrane, Soren Gade, izrazivši tom prilikom bojazan da bi sada, u kritičnim trenucima pregovora, moglo doći do obnove nasilja.

Soren Gade, danski ministar obrane: Naravno, nadam se svim srcem da će strane doći do rješenja, i da neće biti nikakvog nasilja, no istodobno sam malo zabrinut, jer i dalje postoji mogućnost da se ne mogu dogovoriti, da ne mogu ispoštovati dogovor koji mora doći u decembru. Stoga su vojnici NATO-a spremni da se umiješaju ako bi došlo do nasilja.

Prema sadašnjem planu, do 10. decembra je kosovska posrednička Trojka dužna generalnom tajniku UN-a, Ban Ki-moonu predati izvještaj.

U Prištini malo ko vjeruje u pozitivan ishod pregovora.

Politički analitičar Naser Myftari: Pregovori koji se nastavljaju izmedju Prištine i Beograda najvjerovatnije neće dati nikakve rezultate, s obzirom da strane i dalje imaju dijametralno oprečne stavove u pogledu budućnosti Kosova. Vjeruje se medjutim da Ahtisaarijev plan obezbjedjuje dobru podlogu za buduće rješenje za Kosovo, i možda je početna tačka od koje se može doći i do finalnog statusa.

Mnogi ne očekuju puno kako ni od londonskih, tako ni od njujorških pregovora, ali kakav god da bude ishod, kontingent od 16 hiljada NATO-vih vojnika na Kosovu se priprema i za moguće nevolje.

XS
SM
MD
LG