Linkovi

Analitičari o izvještaju generala Petraeusa i ambasadora Crockera


Izvještaj zapovjednika američkih snaga u Iraqu generala Davida Petraeusa i amabasadora Ryana Crockera, o čemu je jučer i prekjučer govoreno na odborima Senata i Zastupničkog doma, dao je objema stranama - i protivnicima i zagovornicima sadašnje politike Sjedinjenih Država - dosta povoda da kažu što misle.

Kako analitičari ocjenjuju ono što su kongresmenima i senatorima predočili general Petraeus i ambasador Crocker?

Odgovor potražio novinar Glasa Amerike Al Pessin.

General Petraeus je rekao, u najkraćem, da je potrebno u Iraku do proljeća iduće godine zadržati skoro svih 160 hiljada američkih vojnika.

Ambasador Crocker je, takođe u najkraćem, ocijenio, da su irački političari ostvarili neki napredak, ali da neke od najviše obećavajućih promjena možda nije moguće vidjeti iz Washingtona.

Njihovi izvještaji neće ubijediti nikoga, kaže analtičarka Zadužbine Carnegie Marina Ottaway, jedna od onih neubijeđenih, i dodaje:

Ottaway: Kada ambasador Crocker kaže da se počinje uočavati svjetlo na kraju tunela, iako najbitniji ciljevi nisu ostvareni, mislim da izražava vlastitu želju, a ne tvrde činjenice.

Umirovljeni general Robert Gard iz grupe Veterani za Ameriku sumnja da je, kada je u pitanju vojni uspjeh, postignuto onoliko koliko general Petraeus tvrdi da jeste.

Gard: Činjenice su, generalno govoreći, prilično jasne - napadi nisu smanjeni onoliko koliko se tvrdi. To i nije toliko bitno, jer je svrha povećanja broja američkih vojnika u Iraku bila - omogućiti prostor za politički napredak. To se, međutim, nije desilo.

Analitičar Brian Darling, pri vašingtonskoj istraživačkoj fondaciji Heritage, konzervativac po pogledima, vjeruje u ocjenu generala Petraeusa da su sa povećanjem broja američkih vojnika u Iraku postignuti vojni ciljevi i preporučuje više strpljenja na političkom frontu.

Darling: Istina je da iračka vlada ne pokazuje takve znake naprekta da zadovolje Amerikance, Kongres i predsjednika Busha. Vojno, činimo ono što je potrebno - pružamo najviše, da pomognemo stvaranju stanja u Iraku u kojem će za određeno vrijeme rasti i unutarnja stabilnost.

Gospodin Darling smatra da je uspostavljanje stabilnosti u Iraku bitno i za američku nacionalnu sigurnost i voljan je biti strpljiv čak i ako treba više vremena nego što bi to Amerikanci voljeli.

Darling: Ako general Petraeus i drugi osjećaju da je potrebno zadržati naše trupe i Iraku duže, ako čak treba i više vojnika, moramo omogućiti uslove za takvu fleksibilnost. Ako je procjena da treba pola godine, što je vjerojatno nerealno, to je odgovarajuće. Ako je procjena da treba godinu dana, i to bi trebalo smatrati odgovarajućim. Čak i ako treba deset godina.

Analitičarka Marina Ottaway se ne slaže sa ovakvim stavovima gospodina Darlinga.

Ottaway: Trebalo bi Sjedinjenim Državama biti važno da ostave Irak stabilan u što kraćem roku. Ako sadašnja politika ne vodi stabilnosti, dužim ostajanjem u Iraku neće biti promijenjeno stanje u toj zemlji.

Umirovljeni general Robert Gard, veteran iz Korejanskog i Vijetnamskog rata, ima isto mišljenje. Ne slaže se nekim anti-ratnim aktivistima koji su u pitanje dovoli poštenje i iskrenost generala Petraeusa tokom prezentiranja izvještaja.

Gard: Sasvim prirodno, neko nastoji gledati pozitivne aspekte tamošnjih događanja, u želji da ohrabri i samog sebe, a i trupe kojima zapovijeda. Ne optužujem generala Petraeusa za bilo kakvo nepoštenje. On je čovjek i vojnik koji želi odgovoriti postavljenom zadatku.

Predsjednik George Bush će, kako se očekuje, prihvatiti preporuke generala Davida Petraeusa i ambasadora Ryana Crockera i reći to u obraćanju naciji krajem ovog tjedna. Nakon toga, debata o politici Sjedinjenih Država prema Iraku i daljem angažmanu u toj zemlji će se nastaviti. Analitičari, međutim, smatraju da Kongres, mada Demokrati imaju većinu, neće moći da učini mnogo. Nakon svih predviđanja vezanih za izvještaj generala Petraeusa i ambasadora Crockera, male promjene su moguće, a novi krug očekivanja i nadanja će početi i trajati do narednih izvještaja predviđenih za mart iduće godine.

XS
SM
MD
LG