Linkovi

Pariz više ne isključuje veze Turske i EU


Nakon što je Turska izabrala novog predsjednika države, u poruci Ankari iz Evropske komisije se tim povodom pozdravlja izbor ali se ne podvlače
"sigurne integracijske perspektive", dok, u isto vrijeme zvanični Pariz više ne odbija vezu EU-Turska, dopuštajući da se oni mogu završiti "ili članstvom ili odnosom koji neće ići tako daleko".

U poruci koju je nakon zvaničnog izbora Abdulaha Gula na najvišu državnu funkciju, uputio predsjednik Evropske komisije, Manuel Barroso čestita novom predsjedniku Turske, dadajući da će sada, sa novim prvim čovjekom države i novom vladom, ta zemlja novom snagom da nastavi komunikaciju sa Briselom, bilježeći progres na brojnim poljima.

Iz Barrosove poruke se ne mogu naslutiti promjene kakve je, zahvaljujući, prije svega promjeni francuskog kursa, doživjelo ono što bi se trebalo nazivati "zajedničkom evropskom politikom i strategijom proširenja".

Francuski predsjednik Sarkozy je nedavno otvorio mogućnost evropskih pregovra sa Ankarom, ostavljajući mogućnost da se, nakon njih, Turska pridruži Uniji. On je obećao da Pariz to neće spriječiti, ali je takodje dopustio da pregovori mogu da završe i sporazumom o partnerstvu koje ne bi išlo "tako duboko" do samog članstva u Evropskoj uniji.

Smatra se ovo najkonkretnijim i najblažim francuskim stavom o tuskom pitanju od dolaska Sarkozy-ja na vlast, stavom koji bi, prema zamisli
francuskog predsjednika, trebao pomoći da se unutar Unije lakše nadje konsenzus po ovom pitanju.

Ranije je Sakrozy imao drugačije mišljenje: "Rekao sam svoje mišljenje o tome u više prilika i moram da kažem da nisam promijenio stavove - ne mogu da budem kandidat za predsjednika sa jednim mišljenjem, a da onda promijenim gledište nakon što postanem predsjednik. Takvo nešto ja ne radim. Davno sam već rekao - vjerujem da za Tursku nema mjesta u EU i takvo mišljenje nisam promijenio".

Medjutim, stav komesarijata za proširenje i njegovo prvog čovjeka je i prije i poslije frnacuskog zaokreta o Turskoj bio jasan.


Olli Rehn, Evropski komesar za proširenje: Stav Komisije je da ćemo nastaviti pregovore o pridruživanju sa Turskom, zato što je to zaista u interesu i Unije i Turske".

Zvanični Brisel je uvjerenja da će "turska epizoda", kako i kada se zaključi, a i prije toga, ostaviti značajan pečat na budućoj politici proširenja Unije i na ukupnom shvatanju pojma zajedničkog evropskog prostora.

XS
SM
MD
LG