Linkovi

ICG - Kosovo poput tempirane bombe leži pred vratima Evrope


Medjunarodna krizna grupa u danas objavljenom izvještaju, poziva Evropsku uniju, Ameriku i NATO da što prije pripreme teren za nezavisno
Kosovo, uvjerena da novi krug pregovora Beograda i Prištine neće donijeti nikakav napredak, dok, upozorava se, kosovski problem, poput tempirane bombe, leži pred evropskim vratima.

Što prije Evropska unija, ili barem većina njenih članica, jasno kaže da stoji iza rješenja za Kosovo koje bi značilo njegove nezavisnosti, time su veće šanse da se izbjegne katastrofa- poruka je političkih analitičara medjunarodne krizne grupe izrečena u danas objevljenom izvještaju o Kosovu.

Ukazuje se tako da u situaciji kada je propala strategija uspostavljanja nadgledane nezavisnosti za Kosovo putem rezolucije Vijeća sigurnosti, mala ili nikakva nada se polaže u novu rundu pregovora Beograda i Prištine.

Takva situacija Briselu ostavlja malo izbora, ukazuje Medjunarodna krizna grupa - da temiranoj bombi pred svojim vratima dozvoli da eksplodira i otvori nove sukobe na Balkanu, ili da se snažnije angažuje u kosovskoj završnici.

Direktor kosovskog projekta Medjunarodne krizne grupe, Alexander Anderson, upozorava da što prije Unija bude spremna da jasno podrži
Ahtisarijev plan, time rastu šanse da se izbjegne ponovono otvaranje balkanske Pandorine kutije - tako se u izvještaju ove organizacije predlaže da po isteku roka za, vrlo vjerovatno, neplodne pregovore srpske i albanske strane, Unija, Amerika i NATO budu spremni da, zajedno sa vlastima u Prištini, započnu sa primjenom ključnih odrednica Ahtisarijevog plana.

Istovremeno, tokom tranzicijskog prerioda od 120 dana, širila bi se lista država koje bi priznale kosovsku nezavisnost, kosovske vlasti bi uspostavile zakonsku regulativu i institucije kakve predvidja plan bivšeg finskog predsjednika, da bi se, aprila ili maja naredne godine, stvorili uslovi za uslovljenu nezavisnost, pod oštrom lupom Evropske unije i NATO.

Evropski direktor Medjunarodne krizne grupe, Sabine Freizer, je uvjerena da bi priznavanje Kosova od strane balkanskih država, susjeda Srbije, ostavilo vlastima u Beogradu samo dvije opcije - izolaciju ili pomirenje sa činjenicama.

"Ako kosovski susjedi odluče da priznaju nezavisnost, tada će Srbija da bude u teškoj poziciji - moraće da odkluči da li će se u potpunosti izolovati ili će na neki način da prihvati stvarnost".

Upozorava se da će odsustvo jasnog evropskog stava o kosovskoj buućnosti značiti propast zajedničke evropske sigurnosne politike i strategije, haos i nove izbjeglice pred evropskim vratima, te ozbiljne posljedice po samu Uniju.

XS
SM
MD
LG