Linkovi

Washington želi pojačati pritisak na Iran


Administracija predsjednika Busha, kako izvještavaju američki mediji, izgleda razmatra hoće li iransku Revolucionarnu gardu proglasiti inostranom terorističkom organizacijom, otvarajući tako put za nametanje sankcija toj elitnoj vojnoj grupi. Američki zvaničnici su odbili da potvrde medijske izvještaje o tome, ali su jasno stavili do znanja da Washington želi pojačati pritisak na Iran. Više o tome pripremio novinar Glas Amerike Bill Rodgers.

Iranska Revolucionarna garda ima oko 125 hiljada pripadnika, i predstavlja elitnu vojnu granu u zemlji. Stekla je popularnost tokom Iransko-Iračkog rata 1980-tih, kada su se njeni pripadnici dobrovoljno žrtvovali u odbrani zemlje. Garda sebe vidi kao čuvara iranske revolucije.

Ali ih Patrick Clawson iz Washingtonskog instituta za politiku na Srednjem istoku vidi drugačije.

Patrick Clawson, Washingtonski Institut za politiku na Srednjem Istoku: Revolucionarna garda je u biti postala kriminalna orgnizacija koja puni vlastite džepove kroz korupciju i brojne poslovne aktivnosti. I, postala je glavni instrument iranske agresivne aktivnosti koja destabilizira region.

Medju tim aktivnostima, američki zvaničnici kažu, je pribavljanje oružja grupama u ratu u Iraku, uglavnom šiitskim militantima. Američka vojska je izložila oružje i bombe za koje tvrdi da su krijumčareni iz Irana, i da se koriste protiv američkih vojnika. Posebno se vjeruje da iz Irana dolaze smrtonosne bombe koje se stavljaju pored puta.

To je jedan od razloga, prema novinskim izvještajima, što administracija predsjednika Busha planira Revolucionarnu gardu uvrstiti na spisak inostranih terorističkih organizacija.

Američki zvaničnici odbijaju da potvrde izvještaje, ali glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kaže: Mi se suprostavljamo ponašanju Irana na različitim frontovima, na brojnim bojnim poljima. Mi se suprostavljamo iranskom naoružavanju grupa koje se bore protiv naših vojnika, mi im se suprostavljamo na tlu Iraka, to radi naša vojska. Mi se Iranu suprostavljamo diplomatski oko njegovog nuklearnog programa.

Označavanje Iranske revolucionarne garde terorističkom organizacijom , bi predstavljalo prvi put da Sjedinjene Države poduzimaju takvu akciju protiv oružanih snaga neke strane vlade. Takvoj odluci predhodi debata o tome da li aktivnosti Garde diktira iranska vlada. Ponovo Patrick Clawson.

”Dok Revolucionarna garda koristi prednosti svog posebnog statusa da bi prikrila ulogu centralne vlade u pribavljanju oružja pobunjenicima u Iraku, američka vlada to okreće u suprotnom pravcu govoreći - Dobro, vi ćete reći da ste odvojeni od centralne vlade, i mi ćemo vas onda proglasiti subjektom specijalnih restrikcija koje se ne primjenjuju na vladine agencije.“

Te restrikcije uključuju blokiranje financijskih računa i druge imovine koju kontroliše Revolucionarna grada. Sa svoje strane zvaničnici Garde u Teheranu , kako se izvještava, odbacuju svaku prijetnju Washingtona.

Iranski ajatolah Ahmed Khatami je danas, u direktnom obraćanju na iranskom radiju, upozorio Sjedinjene Države da Iransku revolucionarnu gardu ne stavljaju na terorističku listu.

On je rekao da "bjegunci, kontra-revolucionari" guraju Sjedinjene Države u sukob koji bi se pokazao, kako je rekao, kaljužom iz koje nema izlaza. Khatami je dodao da bi označavanje Revolucionarne garde terorističkom organizacijom bilo pitanje ponosa za iranski narod.

XS
SM
MD
LG