Linkovi

Strpljenje je na izmaku - upozorava zapovjednik NATO snaga na Kosovu


Zapovjednik NATO snaga na Kosovu upozorava da je strpljenje na izmaku u toj srbijanskoj pokrajini. Njemački general, Roland Kather kaže da je moguće povećanje napetosti ukoliko pregovarači ne dodju do riješenja kosovske budućnosti prihvatljivog i Prištini i Beogradu.

General Roland Kather, NATO:
Tiho je, situacija je mirna, ali nije stabilna - nepredvidljiva je. Druga moja poruka - KFOR je spreman, mi smo uradili i radimo što treba. I neka vrsta treće poruke - Strpljenje nije beskonačno i oni bi trebali doći do rješenja što je prije moguće.

General Kather, koji zapovjeda 16 hiljada pripadnika mirovnih snaga na Kosovu, upozorava da ekstremisti mogu pribjeći nasilju da iskoriste ovaj zastoj.

General Roland Kather, NATO:
Najviše me brine da bi se tragom, kako gd hoćete da ih nazovete, ovih političkih problema, mogli pojaviti pojedinici, da bi moglo biti nekih ekstremista, kojima treba samo povod, za nasilne akcije. To će svakako izazvati reakciju druge strane i iznenada, to nasilje može izmaknuti kontroli i zato KFOR oprezno planira. Mi radimo sve što treba. Ja sam dao jasne smjernice zapovjednicima i snagama sa specijalnim zadacima da se pripreme za sve što se može desiti.

Generalovo upozorenje je usljedilo nekoliko dana nakon što su izaslanici Sjedinjenih Država, Rusije i EU odpočeli novu rundu četveromjesečnih pregovora kako bi došli do rješenja za Kosovo. Oni treba da do 10-tog decembra o rezultatima izvjeste generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

General Roland Kather, NATO:
Sigurno da će se situacija pogoršati nakon 120 dana, i mi trebamo uraditi sve što možemo da je držimo pod kontrolom. Naravno da to može biti upaljač, ali za to nemam dokaza. Nemam dokaza za to, i zaista razumijem zašto su političari toliko zabrinuti oko ovoga, jer je to težak proces, to je veoma kompleksan proces kojeg dvije ekstremne pozicije čine teškim.

Diplomati koji vode tekuće pregovore jučer su rekli da podjela Kosova ostaje opcija ukoliko to prihvate i Beograd i Priština. Sljedeća runda pregovora je u Beču 30-tog augusta.

XS
SM
MD
LG