Linkovi

Pregovori o Kosovu - Teška ali ne nemoguća misija


Kada su jednog od članova medjunarodnog pregovaračkog tima za Kosovo upitali da li je postizanje sporazuma izmedju Albanaca i Srba na Kosovu nemoguća misija, on je odgovorio - Ne, nije to nemoguća misija, ali je teška misija, javlja novinar Glasa Amerike Barry Wood, koji se trenutno nalazi u Prištini.

Ruski, Njemački i Američki član pregovaračkog tima, koji sebe nazivaju ”trojkom“, pokušavaju uspjeti gdje drugi nisu mogli.

Jedan od najiskusnijih specijalista u svijetu za riješavanje sukoba, finski diplomata, Maarti Ahtisaari proveo je veći dio godine u nastojanima da smanji razlike izmdju Beograda i Prištine.

Srbija se protivi svemu izvan široke autonomije, dok 90-postotno albansko stanovništvo Kosova kaže da neće prihvatiti ništa manje od neovisnosti. Kosovo je pod upravom UN-a već osam godina, od kako je NATO bombardovanjem prisilio srpske snage da se povuku iz te pokrajine.

Kada je gospodin Ahtisaari utvrdio da nema izgleda da dvije strane dodju do zajedničkog rješenja, velike sile su od njega zatražile da izadje sa vlastitim planom o konačnom statusu Kosova. To je rezultiralo prijedlogom o suverenosti koju bi nadgledala medjunarodna zajednica, uz garantovanje prava manjina, ali je to prošlog mjeseca Rusija odbacila zaprijetivši da će vetom u Vijeću sigurnosti blokirati primjenu takvog rješenja.

Sjedinjene Države su nagovjestile da će priznati proglašenje nezavisnosti Kosova, ali su naglasile značaj donošenja odgovarajuće rezolucije u Vijeću sigurnosti.

Moskva je sa svoje strane zatražila dodatno vrijeme za postizanje koncenzusa izmedju Srba i Albanaca. Kao odgovor na to, šestočlana medjunarodna Kontakt grupa za Kosovo je osnovala tročlani pregovarački tim koji treba da vodi sljedeću rundu razgovora do 10 decembra ove godine.

Nakon prvih razgovora u Prištini, ruski pregovarač iz ”trojke“, Alexander Botsan-Kharchenko za Glas Amerike je rekao:

”Nemam iluzija, i jasno mi je koliko je ova misija teška. Ali posvećenost kakvu smo imali u prvoj sesiji razgovora u Prištini je izuzetno važna.“

Kosovski lideri kažu da i dalje insistiraju na neovisnosti, ali su u subotu obećali da će raditi sa trojicom medjunarodnih pregovarača u traženju zajedničkog rješenja sa Srbima.

Američki diplomata, Frank Wisner kaže da trojka neće predstaviti novi plan za budućnost Kosova, ali će posredovati izmedju bivših neprijatelja. Diplomati su, takodjer, obećali da će razmotriti svaku mogućnost da nadju rješenje.

Analitičari kažu da je Rusija, kojoj je uspjelo izdejstvovati novu rundu pregovora, u nesuglasju sa 27 zemalja EU, od kojih se očekuje da imaju značajnu političku i sigurnosnu ulogu u budućnosti Kosova.

Neke od zemalja EU su u medjuvremenu odustale od prvobitne podrške Ahtisaarijevog plana i kažu da neće podržati medjunarodno nadgledanu neovisnost Kosova ukoliko novi pregovori propadnu.

Ilir Dugolli vodi nevladin Institut za politička istraživanja. On upozorava da bi nakon osam godina medjunarodne uprave odgadjanje rješenja konačnog statusa Kosova imalo negativan uticaj na kosovske Albance.

”Vidite pomalo razočarenje, dozu nesigurnosti. Primjećujete dozu nervoze oko toga kako će taj proces biti završen i da li će koncenzus, prije svega medju zemljama EU, biti postignut.“

Dugolli kaže da je ožalošćen kada čuje da neki diplomati iz EU govore o teritorijalnoj podjeli kao mogućem rješenju. To bi podjelilo Kosovo na predominantno Srbima i Albancima naseljene dijelove, ali, on kaže, da je to opasna ideja.

”Jer će odmah Albanci tražiti nešto za uzvrat, Dolinu Preševa na primjer. Ili će se to odraziti čak na Makedoniju, i u takvom slučaju ne znate šta će se desiti u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. Tako da je to izuzetno rizično i opasno.“

Posao medjunarodnog tročlanog pregovaračkog tima je tek počeo. Ohrabrujuće je što obje strane iskazuju spremnosta na suradnju, i dok mali broj stručnjaka predvidja uspjeh, oni ukazuju da se mnogo toga može desiti u narednih nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG