Linkovi

Berisha - Neovisnost Kosova jedino rješenje za regionalnu stabilnost


Dok pregovori koji bi trebali konačno odrediti status srbijanske pokrajine Kosovo ulaze u završni krug, premijer susjedne Albanije, Sali Berisha kaže da je neovisnost Kosova jedino rješenje koje će osigurati regionalnu stabilnost. Sa gospodinom Berishom u Tirani je razgovarao novinar Glasa Amerike, Barry Wood.

Premijer Berisha se ne protivi obnovi pregovora koji počinju ove sedmice, ali kaže da postoji rizik odgadjanja primjene medjunarodnog plana o nadgledanoj neovisnost Kosova. Gospodin Berisha ne vjeruje Rusiji koja je, kaže, stala na stranu Srbije i protivi se neovisnosti Kosova.

Berisha:
Rusija blokira Vijeće sigurnosti UN-a o Kosovu, zbog svojih vlastitih imperijalnih razloga, a ne zbog drugih razloga.

U intervju za Glas Amerike, Berisha kaže kako sumnja da će Rusija promijeniti svoje stajalište, čak i nakon dodatno predvidjenih četiri mjeseca novih pregovora. Zajednički pregovarački tim Sjedinjenih Država, Rusije i EU susreće se danas u Londonu i nakon toga putuje u Beograd i Prištinu.

U New Yorku, Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo donijeti rezoluciju za medjunarodno nadgledanu neovisnost Kosova jer je Rusija prijetila da će uložiti veto.

90 posto stanovnika Kosova su Albanci, a pokrajina je pod upravom UN-a od 1999. godine nakon što je NATO bombardiranjem potisnuo srbijanske snage.

Gospodin Berisha, takodjer, sumnja u namjere Beograda. Srbija tvrdi da će Kosovu dati široku autonomiju, ali ne prihvata neovisnost za područje koje smatra religijskom i duhovnom kolijevkom Srba.

Predsjednik Albanije kaže da Beograd svojim protivljenjem medjunarodnom planu o neovisnosti Kosova, zasnovanoj na multi-etničkom principu pokazuje da ostaje na doktrini Velike Srbije iz ere svrgnutog Slobodana Miloševića, koja se smatra ključnim razlogom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Berisha:
Pogledajte Beograd. Šta je on danas? To je Miloševićeva doktrina bez snage. Premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Boris Tadić ne prijete da će koristiti vojsku, ne koncentrišu armiju, ali zadržavaju iste principe u pogledu Velike Srbije.

Gospodin Berisha upozorava protiv podjele Kosova, govoreći da srpska država na sjeveru Kosova nije rješenje za Srbe. To je opasno, kaže on, to mijenja prihvaćene granice i moglo bi drugdje podstaći slične zahtijeve za etničkim autonomijama, čak i unutar Srbije.

Berisha:
Znam, na primjer, da ima više Albanaca na jugu Srbije nego Srba na sjeveru Kosova. Ima više Bošnjaka u Sandžaku nego Srba na Kosovu. Mislim da je jedini način zadržavanje medjunarodnih granica.

Gospodin Berisha kaže da je za albanske političare na Kosovu ključno da dopru do srpske manjine i da ih uvjere da su sigurni i da je pred njima sigurna budućnost u neovisnom Kosovu.

XS
SM
MD
LG