Linkovi

Opasnost od plastike koju svakodnevno koristimo


Bisphenol ili BPA je standardna hemikalija koja se koristi za proizvodnju čvrste i otporne plastike. Nalazimo je u brojnim predmetima koje svakodnevno koristimo. Medjutim, odnedavno su ekolozi i drugi eksperti sve zabrinutiji zbog zdravstvenih rizika od upotrebe BPA, posebno kada se radi o djeci.

Bisphenola ima svuda oko nas. Može se naći u plastičnim bočicama za mlijeko kojim hranite svoje dojenče, u flašama Pepsi i Coca Cole ili posudi za hranu u ekspres restoranu, u mašini za dijalizu koja bubrežne bolesnike održava u životu, i u masi od koje zuba pravi plombu, da zaštiti zub od kvarenja...

Nedavno završena studija objavljena u magazinu Reproduktivna Toksikologija izazvala je zabrinutost zbog negativnih efekata BPA na laboratorijskim miševima, iako su oni bili izloženi daleko nižem nivou toksikacije nego što ga propisuju državni standardi.

Naučnici kažu da do veće izloženosti toj hemikaliji dolazi kad se razgrade hemijske veze koje BPA drže kao sastavni dio plastične mase od koje se prave posude za hranu. Tada BPA praktično iscuri u posudu.

Frederick von Saal, profesor biologije na univerzitetu Missouri, kaže da ga brine hrana koju majke jedu i onda njene negativne efekte prenose na sopstvenu djecu.

SAAL :

Radi se o veoma malim dozama, manjim od onoga što se već nalazi u organizmu. Ali, kad tome bude izložen fetus ili novorodjenče, dešava se da te bebe kasnije u životu obolijevaju od raka prostate, raka dojke i tako dalje...

Kimberly Lisack je majka koja želi više informacija o tome čime ona hrani svoju bebu.

LISACK :

Zaista se brinem kad gledam pakovanja dječije hrane. Toliko je tu hemikalija i stvari za koje ja ne znam uopšte šta su...

Bisphenol se kao sastojak polikarbonske plastike koristi već decenijama.

U saopštenju Američkog Vijeća za hemijsku industriju, stoji da je pomenuta studija u suprotnosti sa drugim medjunarodnim studijama koje kažu da BPA ne predstavlja nikakav rizik za potrošače.

XS
SM
MD
LG