Linkovi

Strah od igračaka iz Kine


Američki proizvodjač igračaka za djecu, Fisher Price, je opozvao sa tržišta milijun i pol komada igračaka, napravljenih u Kini, zbog opasnosti da boja kojom su bojene sadrži olovo. Ovaj opoziv je najnoviji u nizu problema u posljednje vrijeme sa kineskom robom, medju kojom je bilo hrane, lijekova, i drugih proizvoda. Prilog novinarke GLasa Amerike Crystal Knight:

Fisher Price kaže kako povlači 967 hiljada plastičnih igračaka sa polica prodavnica. Još 533 hiljade se povlače iz prodavnica u inostranstvu; radi se o oko 80 vrsta igračaka, koje se u Sjedinjenim Državama prodaju još od maja mjeseca. Medju njima su popularni Big Bird i Elmo iz Sesame Street-a, te Istraživač Dora. Opoziv je zabrinuo mnoge roditelje.

Roditelj:
Ovo je itakako ozbiljna stvar; ne smiju se igrati sa zdravljem djece.

Kompanija Mattel u okviru koje je Fisher Price kaže da povlči sve sumnjive prozivode s polica, kao i da je zaustavio daljnje isporuke u prodavnice. Američka Komisija za bezbjednost proizvoda je savjetovala roditeljima da izdvoje i najmanje sumnjive igračke, te da kontaktiraju kompaniju.

Roditelj:
Definitivno ću provjeriti da vidim šta je povučeno, da nemam neku od tih igračaka kod kuće.

Kompanija Mattel kaže da je igračke proizvela jedna tvornica po ugovoru u Kini. Olovo je toksično i može izazvati poremećaje u mozgu i u krvi kod djece.
Kina je inače najveći izvodjač dječijih igračaka. Tamošnji zvaničnici nastoje odbraniti svoje proizvodjače, ustvrdivši da bezbjednost proizvoda nije smao kineski problem. No, to je mala utjeha preplašenim roditeljima.

Roditelj:
Jednostavno vjerujemo proizvodima iz prodavnica, ali očigledno to nije sigurno, i nekada neznate šta dobijete.

XS
SM
MD
LG