Linkovi

Rice i Gates u Egiptu, fokus razgovora pomoc u Iraku


Američka državna tajnica, Condoleezza Rice, i ministar odbrane, Robert Gates, danas su u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh razgovarali sa najvišim zvaničnicima Egypta, Jordana i predstavnicima zemalja članica šestostranog Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaliva. Cilj razgovora bio je uvjeriti arapske zemlje-saveznice da Sjedinjene države i dalje ostaju čvrsto opredijeljene napretku u tom regionu, kao i osigurati jaču podršku iračkoj vladi.

Učesnici susreta su razgovarali i o medjunarodnoj konfernciji o rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba čije je održavanje najavljeno do kraja ove godine. Egipatski ministar vanjskih poslova je rekao da na konferenciji treba razgovarati o dvo državnom rješenju.

Iz Egipta gospodja Rice, i gospodin Gates, odlaze u Džedu na razgovore sa najvišim predstavnicima Saudijske Arabije.

Jedna od zajedničkih tema razgovora sa svim arapskim partnerima je i najavljeni plan prodaje američkog oružja u ukupnoj vrijednosti od više desetina milijardi dolara.

Condoleeza Rice je u medjuvremenu je odbacila kritike Irana da će ova prodaja oružja dovesti do destabilizacije regiona.

Evo i opsirnije price o najavljenoj prodaji sofisticiranog oruzja srednje-istocnim americkim saveznicima, i sta lezi iza tog plana:

------------------------------------------------------------

Dok borbe bjesne u Iraku, Washington sa svojim srednje-istočnim saveznicima razgovarao planu da se u region unese još sofisticiranog oružja. Prijedlog ovog dogovora predvidja prodaju od više milijardi dolara u modernom naoružanju Izraelu, Egiptu, Saudijskog Arabiji i drugim zemljama. Patrick Clawson, pori washingtonskom institutu za srenje-istočnu politikum kaže da je misija plana odgovor na sve veću prijetnju iz Irana:

Patrick Clawson, Institut za politiku prema Srednjem istoku:

Iranci se u posljednjih 6, 7 mjesecvi ponašaju kao da im niko na svijetu nije ravan. Sada Sjedinjene Države i njeni prijatelji na srednjem istoku žele pokazati Teheranu da imaju neiscrpne resurse.

No, kritičari kažu da bi takav plan mogao imati rikošet - efekat: pojačati utrku u naoružanju u ionako nemirnom području, i zaprijetiti krhkoj ravnoteži izmedju Izraela i arapskih mu susjeda. Njujorški kongresmen Anthony Weiner planira blokirati ovaj prijedlog. On tvrdi da se ovim deal-om izmedjuostalog nagradjuje Saudijska Arabija koja je jako malo učinila da spriječi prijelazak terorista preko granice, i Irak.

Kongresmen Anthony Weiner, savezna država New York:

Mislim da je jednostavno ludost da Sjedinjene Države nagradjuju takvu zemlju oružjem u vrijednosti od 20 milijardi dolara. Sofisticiranim oružjem! Kongres to neće dozvoliti.

Medjutim, Bijela Kuća tvrdi da je jako malo dokaza da Sudijci na ikoji način sudjeluju u Iraku. Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey kaže da je dogovor o prodaji oružja dio američkih obećanja svojim saveznicima:

Tom Casey, glasnogovornik State Departmenta :

Ovo je prilika da Sjedinjene Države pokažu namjeru da suradjuju s ovim zemljama, koje predstavljaju umjerene snage u regionu. Mi s njima odavno održavamo sigurnosne i vojne odnose, kako bi se oni mogli nositi s potencijalnim opasnostima u regionu, uključujući Iran i Syriju, i vezu tih zemalja s terorizmom.

NARR:

Kako bi umirili brige zbog sve većih vojnih prijetnji u regionu, Sjedinjene Države planiraju isporučiti i proprcionalno veću količinu oružja Izraelu, kako bi ta zemlja mogla održati svoju vojnu prednost.

XS
SM
MD
LG