Linkovi

Srednja americka klasa zabrinuta zbog ekonomske buducnosti


Jedno novo istraživanje otkriva da Amerikanci srednje klase razmišljaju o svojoj ekonomskoj budućnosti u kombinaciji optimizma i zabrinutosti. Amerikanci zaradjuju više nego ikada, ali i rade više da bi ostvarili svoje finansijske ciljeve. Slijedi prvi od dva dijela priloga Ivane Kuhar.

U periodu rekordnih profita velikih korporacija, nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da američka srednja klasa postaje sve zabrinutija zbog svoje ekonomske sigurnosti. E.J. Dionne je kolumnist Washington Posta i ekonomski ekspert.

DIONNE :

Iz godina depresijeOstala je pjesma : 'Brate, možeš li mi dati 10 centi?' Sada bi ta pjesma glasila: Brate, možeš li mi dati zdravstveno osiguranje ili nemoj da dozvoliš da moj posao preuzme neko u inostranstvu.

Ovogodišnje istraživanje organizacije Lake Research Partners pokazuje da samo 18 odsto Amerikanaca vjeruje da je dostiglo priželjkivani ''američki san.''

CELINDA LAKE :

Američki san je čvrsto ukorijenjen u pojmu rada i radnog mjesta, vezan je za posao. Nije ukorijenjen u odmoru na Bahamima, niti u dobitku na lutriji.

Predsjednica organizacije Lake Research Partners, Celinda Lake, kaže da Amerikanci definiraju ''američki san'' kao osnovnu ekonomsku sigurnost.

LAKE :

Osnove tog sna su bile plate kojima se izdržava porodica, dobro zdravstveno osiguranje koje mogu priuštiti, mogućnosti za decu, poštovanje za posao kojim se bave i sigurna penzija.

Ipak, 31 odsto ispitanih zaposlenih Amerikanaca kaže da se zadužuju da bi platili osnovne stvari.

U medjuvremenu, profiti korporacija rastu vrtoglavo. Ekonomski politički institut izvještava da je u 2005. godini, direktor neke od 500 najboljih američkih firmi zaradjivao 262 puta više nego prosječni radnik. U 2005. direktor neke od tih 500 firmi je dobio i gotovo 15 miliona dolara kao bonus. Prosječni prihod američke četvoročlane porodice je 46.326 dolara.

Elisabeth Jacobs iz instituta Brooings kaže da se ukupno američko bogatstvo povećalo tokom prethodnih decenija. Ali, dodaje ona, srednja klasa ne dobija komad američkog ekonomskog kolača.

JACOBS :

Primanja po domaćinstvu su porasla, ali Amerikanci rade napornije nego ikada da bi to postigli. Nestabilnost primanja po domaćinstvu je takodje porasla, što pokazuje da će se mnoge porodice suočiti sa nesigurnom budućnošću.

Jacobs kaže da su razlozi za velike gubitke prihoda sve češće istovjetni, jer sve više Amerikanaca gubi posao zbog prenosa posla u inostranstvo ili smanjenja broja zaposlenih. Zdravstveno osiguranje je sve skuplje, zbog čega 46 miliona Amerikanaca nije osigurano. Fakultetske školarine poskupljuju već 26 godina za redom. Jim Kessler iz organizacije Treći put - kaže da su ekonomske brige američke radne klase nusproizvod globalnih ekonomskih promjena.

KESSLER :

Mi smo u periodu ogromnih, uvijenih, upornih ekonomskih promjena koje se dešavaju jednom u stoljeću, ali se odvijaju upravo sada i čine ljude nesigurnim. Srednja klasa misli da su se pravila za ekonomski uspeh promijenila i da sad sami moraju da ih nauče.

Kessler kaže da se sadašnje globalno ekonomsko restruktuiranje ne može niti zaustaviti ni usporiti. On kaže da se američkim radnicima može pomoći da se pripreme za uspjeh u novoj globalnoj ekonomiji, tako da im se pruži visokokvalitetno obrazovanje kojeg bi svi Amerikanci mogli sebi priuštiti.

XS
SM
MD
LG