Linkovi

Srebrenica/Potocari:12 godina kasnije, jos jedan tuzni pokop, a krivci i dalje na slobodi


U Memorijalnom centru "Srebrenica - Potočari" na dvanaestu godišnjicu masakra što su ga nad bošnjačkim muškarcima i dječacima 11. jula 1995. godine počinili pripadnici Vojske bosanskih Srba , obavljene su danas dzenaze za jos 465 identificiranih srebreničkih Bošnjaka.

Prema podacima Haškog tribunala u periodu od 11. do 16. jula 1995. godine likvidirano je preko 7 hiljada Srebreničana, a sa današnjim danom broj identificiranih i ukopanih žrtava iznosi 2 hiljade i 907.

Vjerski obred predvodio je poglavar islamske zajednice u BiH Reis-ul-ulema Mustafa ef.Cerić. On je izmedjuostaloga rekao da se treba "Bogu moliti da nasilnicima oduzme mač, a slabima podari moć vjere u istinu u pravdu".

"Molimo te Bože da tuga bude nada, osveta bude pravda, a majčina sudbina bude molitva da se nikada nikome više ne dogodi Srebrenica", rekao je efendija Cerić.

Komemoraciji i ukopu su uz članove porodica žrtava i preživjelih Srebreničana prisustvovali i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, clan BH Predsjednistva , dr. Haris Silajdzic, koji je ujedno bio jedan od govornika, te savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske Miladin Dragičević.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak istakao je da je prioritet u njegovom radu da se sazna ko su počinitelji zločina i da oni budu osudjeni. Najavio je da će OHR, na čijem je čelu, u saradnji sa vlastima BiH i susjednih država, dati sve od sebe da što prije budu uhapšeni haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Vršitelj dužnosti šefa misije OSCE-a u BiH Vadim Kuznjecov ocijenio je da "užasni zločini počinjeni u Srebrenici prijee dvanaest godina ostaju bolno podsjećanje ne samo za gradjane BiH nego i za svjetsku zajednicu". Dodao je da će medjunarodna zajednica u BiH nastaviti izrazavati poštovanje žrtvama i pružati podršku njihovim porodicama u potrazi za pravdom.

Govoreći na komemorativnom skupu u Potočarima ,načelnik opcine Srebrenica Abdurahman Malkić istakao je da je Srebrenica mjesto ispita savjesti za sve narode i zbog toga mora da bude institucija sjećanja i pamćenja, ali i uzdizanja, razvoja, solidarisanja i uvažavanja različitog.

Malkić je i ovom prilikom upozorio da se proces identifikacije žrtava odvija sporo i da će po svemu sudeći proći godine prije nego to bude okončano.

Naglašavajući da se prošlost ne može promijeniti Malkić je kazao:

"Naš dug je da obezbijedimo istinu, zadovoljenje pravde i otkrijemo imena onih koji su počinili zločine, i da se nikada ne zaborave nevine žrtve. Neka prošlost bude vječna opomena da se zlo mora prepoznati i imenovati u samom početku".

Načelnik opcine Srebrenica poručio je da se svi moraju suprotstaviti govoru netolerancije i mržnje prije nego što se pretvori u, kako je naveo, "činove užasa".

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno oko 2.500 identificiranih zrtava genocida .

XS
SM
MD
LG