Linkovi

Americki nacionalni simbol vise nije ugrozena vrsta


Ovo je vrlo važna sedmica za američkoj bjeloglavog orla, i zakon koji ga je zaštitio. Ovaj nacionalni simbol više nije na listi ugroženih životinja.

Prije dvije stotine godina preko pola miliona orlova je široko otvorenih krila letjelo američkim nebom i pretstavljalo simol slobode i ekspanzije jedne velike nacije.

Ali do 1963. godine je ostalo samo 400 orlovskih parova, usljed gubitka staništa, lova i trovanja pesticidima. Kemikalija DDT je istanjivala ljuske orlovskih jaja, što je rezultiralom gubitkom podmladka. Kongres je na kraju zakonskim aktom zabranio ove pesticide, i bjeloglavog orla stavio na listu ugroženih vrsta 1973. godine. I usljed zaštite koja im je na taj način bila pružena, orlova danas ima u broju dovoljnom da se više ne smatraju ugroženim.

Deb Shaeffer iz Nacionalnog društva za zaštitu ptica kaze:

Ovo je veliki uspjeh, i svi se tome jako radujemo.

Ovaj uzbudljivi pozitivni ishod su aktivisti zaštite okoline obilježili ceremonijom u memorijalnom centru predsjednika Thomasa Jeffersona.

Američko ministarstvo Unutrašnjih poslova se bavi i zaštitom nacionalnih šuma, parkova i spomenika. Dirk Kempton je njegov ministar.

Dirk Kempthorne, Ministar unutrašnjih poslova:

Orao se vratio. Čast mi je iznijeti odluku našeg ministarstva da američkog bjeloglavog orla uklonimo sa liste ugroženih vrsta.

Programi zaštite orlova na lokalnom nivou a na volonterskoj bazi su u velikome zaslužni za ovaj uspjeh.

A na nacionalnom nivo, nakon nekoliko decenija napora da se ova vrsta očuva, sada postoji oko 10 hiljada orlovskih parova koji legu jaja. To je povećanje od 25% u zadnjih 40 godina.

I mladi i stari su učestvovali u ovoj proslavi, a tu je bio i specijalni gost, Challenger, jedan spašeni bjeloglavi orao koji je bio korišten u obrazovne svrhe Američke fondacije za očuvanje orlova. Al Cecere je predsjednik ove neprofitne fondacije:

Al Cecere, Američka fondacija za zaštitu orlova:

Ovo je veliki dan koji smo dugo čekali. Trebalo je više od trideset godina da se orlovi zaštite. Mnogo privatnih, državnih i federalnih organizacije su vrijedno i odano radile na ovome. Nadamo se da će naša nacionalna ptica visoko, snažno i slobodno letjeti i za buduće generacije.

XS
SM
MD
LG