Linkovi

Evropa neće podržati jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova


Na marginama iscrpljujućih bilateralnih pregovora evropske dvadesetsedmorice o budućnosti Unije, njihovi šefovi diplomatija su mnogo lakše došli do zajedničkih tačaka o rješavanju kosvskog pitanja - rješenje se može tražiti samo putem rezolucije Savjeta bezbjednosti i Evropa neće podržati eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti. Već nakon prvih ozbiljnijih sastanaka ministara spoljnih poslova EU bilo je jasno da Evropljani dijele mišljenje po nekoliko tačaka kosovskog pitanja - rješenje konačnog statusa treba doći putem rezolucije Savjeta bezbjednosti, rezolucije koja bi se donijela što je prije moguće. Na ovaj način se posredno odgovara na sugestije koja se u Briselu tumače kao najava Washingtona da bi, ukoliko Rusija vetom blokira rezoluciju o nekom vidu kosovske nezavisnosti, tu nezavisnost podržala američka administracija.

Evropljani naglašavaju kako je rezolucija jedini ispravan put, ukazujući da bi bez nje izostala i evropska civilna misija na Kosovu, kojoj, dakle, rezolucija treba da obezbijedi pravni okvir.

To podrazumjeva, a tokom ministarskog susreta u Briselu je i naglašeno, da Unija neće podržati ni eventualno samoproglašenje nezavisnosti kosovskih Albanaca. Takav razvoj stvari bi, uvjeren je jedan od bliskih saradnika visokog predstavnika EU, Javiera Solane, usko angažovan u regionu, bio "krupan korak unazad".

Ništa se ne bi riješilo a problemi bi bili umnoženi, upozoravaju evropski zvaničnici, poredeći takvu situaciju sa invazijom na Irak gdje su, zbog nepostojanja zajedničkog madjunarodnog stava o tom pitanju, "jedne države otišle jednim, a druge drugim putem".

Inače, teško je evropski ugao gladanja na Kosovo i balkanski region isključiti iz šire slike nastojanja da se uspostavi nova, vremenu i potrebama prilagodjena definicija Evropske unije, njenih institucija i nadležnosti - medjutim, takva potreba je, posebno u posljednja dva dana, suočena sa svom razlikom stavova evropskih članica i njihovih interesa.

Što se tiče sudbine nastavka proširenja, vjeruje se da će krupnijih teškoća biti poštedjena samo Hrvatska, koja je sljedeća na listi. Svi ostali, suočiće se, prije svega sa referendumom francuskih glasača, a potom i sa svim što nosi novi evropski ustav, koji to nije...

XS
SM
MD
LG