Linkovi

Struja iz smeća


Dok bude ljudi na ovoj našoj planeti biće i otpada. Naravno, biće i deponija na otvorenom koje kvare krajolik, neugodno mirišu, nerijetko bivaju uzrokom zagađivanja tla i voda na lokalitetu na kojem se nalaze. Po prirodnu okolinu je takođe pogubno i oslobađanje velikih količina metana koji doprinosi stvaranju efekta staklene bašte, odnosno utiče na globalno zagrijavanje atmosfere. Na sreću, taj metan može biti iskorišten i kao vrlo ekonomičan izvor elektro-energije.

O jednom od takvih primjera u rubrici koju je pripremila novinarka Glasa Amerike Stephanie Ho.

Prema podacima federalne Agencije za zaštitu okoline, u Sjedinjenim državama zapravo postoji oko 400 deponija smeća i otpadaka iz kojih se oslobođeni metan, nastao truljenjem, hvata - najednostavnije rečeno - i koristi za proizvodnju struje. Dobar primjer je deponija Frey Farm u okrugu Lancaster u američkoj saveznoj državi Pennsylvania, čijim radom upravlja lokalna vlada i energana izgrađenu privatnim ulaganjima. Ta energana daje struje dovoljno za potrebe oko 4 hiljade domova.

Princip hvatanja metana j vrlo jednostavan - kaže Gary Platt, rukovodilac energane: Otpad se odlaže u duboku i prostranu iskopinu. Na dno te iskopine, u njenom centru instaliramo perforirane, izbušene cijevi koje usisavaju metan i vode ga u glavnu cijev. Tom cijevi ili cijevima metan se odvodi do energane.

Vodena para nastala grijanjem vode prikupljenim metanom, osim za pokretanje generatora u energani, koristi se u obližnjoj mljekari za pasterazaciju mlijeka i sterilizaciju postrojenja.

Izvršni direktor mljekare John Cox ističe: Po našim procjenama na ovaj način štedimo preko 800 hiljada litara dizel-goriva godišnje.

U finasijskom smislu izgradnja i rad energane, čiji je vlasnik privatna komapanija PPL Energy services ne bi bila isplativa da vlada okruga Lancaster, u čijoj je nadležnosti otpad, nije dala određene poreske olakšice, ističe Steve Gabrielle, direktor kompanije, i dodaje: Ako cijene elektro-energije nastave da rastu, biće to razlog više da gradimo energane ovog tipa i bez poreskih olakšica.

Proces truljenja otpada i stvaranja metana trajaće dok bude deponija. Za deponiju Frey Farm predviđaju da će postojati još desetak godina. Šta sa zemljištem kada jednog dana te deponija ne bude?

Jim Warner, direktor odjela za zaštitu okoline okruga Lancaster kaže: Otvorenost prostora deponije i oko deponije je pogodnost koja može biti iskorištena. Ono što možemo uraditi je razviti i postaviti na tom otvorenom prostoru sistem za iskorištavanje sunčeve energije. Imamo mnogo sunčanih dana i mogli bi jednog dana koristitu tu vrstu energije da je pretvorimo u svakodnevno potrebnu i nužnu.

Ako se to desi i kada se desi, biće to takođe velika pomoć i za Sjedinjene države i za svijet, u podmirivanju sve većih potreba za energijom.

XS
SM
MD
LG