Linkovi

Putin predložio Bushu zajednički radarski sitem u Azerbejdžanu


Američki predsjednik George Bush i njegov ruski kolega Vladimir Putin, su nazvali vrlo konstruktivnim svoj bilateralni susret u okviru summita G 8 u Hillingedammu, Njemačka. U fokusu su bili američki plan rasporedjivanja anti-raketnog štita u istočnoj Evropi, i rusko protivljenje tom planu.

Iz Rostocka nedaleko od Heiligendamma, novinarka Glasa Amerike Ivana Kuhar i snimatelj Valer Gergely.

Predsjednik Bush se sa ruskim kolegom sastao nasamo usljed sve većih tenzija oko ruskog protivljenja rasporedjivanju američkog obrambenog štita u Češkoj i Poljskoj. Na sastanku je, medjutim, ruski lider predložio da Washington i Moskva ustanove zajednički radarski sitem u Azerbejdžanu:

PUTIN:
U tom bi slučaju takav obrambeni sistem mogao pokriti ne samo dio Evrope, nego cijelu Evropu, bez izuzetaka.

Prema američkom prijedlogu obrambenog štita, od eventualnih napada tzv. odmetnutih država, poput Irana i Sjeverne Koreje, ne bi se mogao obraniti cijeli evropski kontinent. Gospodin Putin je rekao da bi takav sistem u Azerbejdžanu, štit i presretače u Centralnoj Evropi učinio izlišnim.

Kremlj se oštro protivi planu Washingtona da u Poljskoj i Češkoj podigne štit od balističkih raketa, a Putin je izjavio pred summit u Njemačkoj da bi Rusija u tom slučaju svoje bojeve glave okrenula ka Evropi.

Predsjednik Bush je ideju o zajedničkom rusko-američkom štitu nazvao zanimljivom. On je rekao novinarima da je razgovor s gospodinom Putinom bio otvoren i konstruktivan.

BUSH:
Održali smo niz ozbiljnih strateških razgovora. Ovo je vrlo ozbiljno pitanje i želimo osigurati da razumijemo medjusobna stajališta jako dobro.

Gospodin Putin je rekao da su se dvojica lidera dogovorili da uskoro ustanove ekspertne grupe koje bi razmotrile ruski prijedlog.

Rusija, inače, trenutno izdaje radarsku stanicu Gabala u Azerbejdžanu. Ruski predsjednik je izjavio novirnarima da je predsjednik Azerbejdžana Aliyev pokazao entuzijazam u vezi s prijedlogom da njegva zemlja bude domaćin zajedničkom američko-ruskom sistemu.

XS
SM
MD
LG