Linkovi

Predsjednički kandidati demokrata ulaze u oštrije debate


U Sjedinjenim Državama kandidati za nominaciju Demokratske partije za predsjedničke izbore sljedeće godine sinoć su na javnoj debati u Manchesteru, savezna država New Hampshire, ukazali na razlike u svom gledanju na rat u Iraku i pitanja sigurnosti nakon 11. septembra 2001. Bila je to njihova druga javna debata.

Bivši senator iz Sjeverne Karoline, John Edwards, koji prema anketama zaostaje iza Hillary Clinton i Baracka Obame, sinoć je kritizirao njihov oprez u prisiljavanju predsjednika Busha da povuče vojnike iz Iraka.

Dok su neki članovi Kongresa prošlog mjeseca govorili jasno i glasno protiv zakona kojim se plaća za rat bez odredjivanja datuma povlačenja američkih vojnika drugi nisu, rekao je Edwards.

“Oni su bili tihi u Senatu i glasali za, ali postoji razlika izmedju vodjstva i učešća u donošenju zakona”, rekao je Edwards.

I Clinton i Obama su glasli protiv zakona koji je prošao, ali nisu od toga pravili slučaj.

“Mislim da je očito o kome ja ovdje govorim”, rekao je Edwards.

Senator Barak Obama je na to podsjetio Edwardsa da je u oktobru 2002. godine odobrio rat u Iraku, i da sada kaže da je to bila greška.

“John, kasniš četiri i pol godine u iskazivanju liderstva o ovom pitanju.”

Obama nije bio u Senatu u to vrijeme, ali je iskazivao svoje protivljenje rezoluciji za rat.

Hillary Clinton je glasala za rat, ali to nije željela spominjati, i svu odgvornost za rat u Iraku je prebacila na George Busha.

Ovo je rat George Busha, on je odgovoran za ovaj rat, on ga je počeo, on ga je loše vodio, on ga je proširio i odbija da ga okonča, rekla je Hillray Clinton.

Kongresmen iz Ohia, Dennis Kuchinic je rekao da za rat u Iraku ne treba okrivljavati samo Busha, nego i Kongres koji je taj rat odobrio.

Senator Clinton kaže da je ovo rat George Busha, Oh ne! Ovaj rat pripada i Demokratskoj partiji, jer je narod glasao za Demokrate na posljednjim izborima za Kongres želeći da okončaju taj rat, a oni nisu, rekao je Kuchinich.

Kandidati su, takodjer iskazali svoje razlike o drugim pitanjima, uključujući pritisak na vladu Sudana da okonča nasilje u Darfuru, oko nuklearnog programa Irana i na domaćem planu oko imigracijskih reformi i zdravstvenog osiguranja.

Kandidati Republikanske Partije za predsjedničke izbore 2008. će sličnu debatu imati, na istom mjestu u New Hampshiru, petog juna.

Prema istraživanju raspoloženja birača medju demokratskim kandidatima vodi Hillary Clinton sa podrškom 42 posto birača, a drugi je Obama sa 27 posto.

Medju Republikancima na čelu su bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani sa 34 posto, i senator John McCain sa 20 posto.

XS
SM
MD
LG