Linkovi

ICG iskazao zabrinutost podjelama u koalicijskoj vladi Srbije


Medjunarodna krizna grupa u posjednjem izvještaju o Srbiji oštro kritikuje koalicionu vladu, za koju kaže da je duboko podijeljena na pro-evropske i nacionalističke snage. Za njih nikada nisu bile jače ideološke veze premijera Koštunice sa radikalima i socijalistima, nasuprot slabom vezivnom tkivu kakvo ima sa koalicionim partnerima, Demokratskom partijom predsjednika Tadića. Zbog toga, upozorava se, Beograd će biti spreman da integracije zamijeni izolacijom, a za Kosovo da žrtvuje priduženje Evropi.

Četiri mjeseca iščekivanja, donijelo je vladu koja je duboko podijeljena na one koji su za Zapad i one koji su protiv njega, ukazuje posljednji izvještaj Medjunarodne krizne grupe, upozoravajući da je sada premijer Koštunica, kao nikada ranije, ideološki bliži Šešeljevim radikalima i Miloševićevim socijalistima nego koalicionom partneru, Demokratskoj stranci predsjednika Borisa Tadića.

A nacionalistički blok je, kažu analitičari Medjunarodne krizne grupe, oštro protiv bilo kakvog oblika nezavisnosti Kosova, nezadovoljan sadašnjim granicama, žudnog pogleda upernog prema Republici Srpskoj.

Skeptični prema Evropskoj uniji, od Moskve očekujući političke smjernice i zaštitu, nacionalisti u Srbiji se jasno protive saradnji sa Haškim sudom.

U takvoj klimi i okolnostima, najava Brisela da će uskoro nastaviti pregovore sa Beogradom, odustajući od hapšenja Ratka Mladića kao preduslova za to, smatra se ozbiljnom greškom- ne samo iz ugla medjunardone pravde, već i kao korak koji će pogoditi Demokratsku stranku, opredjeljenu da ostvari punu saradnju sa Hagom.

Medjutim, u Briselu su, kako je to juče nagovješteno, raspoloženi da razmotre sve signale koji dolaze iz Srbije- oni su, prema ocjeni komesara Rehna, u posljednje vrijeme pozitivni i očekuje se nastavak takvog trenda - konkretne akcije vlade u Begradu usmjerene na lociranje i hapšenje preostalih haških bjegunaca, kao i ocjene medjunarodnih faktora, prije svih šefa haških tužitelja, Carle del Ponte, koja već u ponedjeljak stiže u Beograd.

S tim u vezi, danas je izvor u Evropskoj komisiji potvrdio da će se pri donošenju odluke o nastavku pregovora sa Srbijom imati na umu i stav glavne haške tužiteljke, kao i obavještajne informacije kakvim raspolažu obavještajne službe evropskih zemalja- ako, nakon svega, zaključak bude da nova vlast preduzima sve što je u njenoj moći da uhapsi Ratka Mladića, prostor za pregovore će biti otvoren. Uz ovo i podsjećanje da će se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom zaključiti samo kada napori vlasti urode plodom i kada se ostvari puna saradnja sa Hagom.

XS
SM
MD
LG