Linkovi

Implikacije odluke o genocidu


U New Yorku je prošle sedmice, u organizaciji Svjetskog federalističkog pokreta-Instituta za globalnu politiku, organizirana konferencija pod nazivom Implikacije odluke o genocidu, koju je Međunarodni sud pravde donio u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, na međunarodno pravo.

Konferenciju je za Glas Amerike pratila Amra Alirejsović.

Konferencija je okupila neka od istaknutih imena svjetskog prava: Phan van den Biesen, zamjenik zastupnika koji je pred Međunarodnim sudom pravde predstavljao BIH, Damir Arnaut, savjetnik za ustavno-pravna pitanja u kabinetu Harisa Silajdžića, Slavko Kruljević, zamjenik stalnog predstavnika Srbije u UN-u, Muhamed Sacirbey, bivši zastupnik BiH, pred sudom pravde, Ian Williams, dopisnik iz UN-a i autor, dok su svoja saopćenja, koja su pročitana tokom konferencije, poslali stručnjaci kao što je Tibor Varady,iz odbrambenog vijeća za Srbiju i Crnu Goru pred sudom pravde, Ruth Wedgewood, profesor međunarodnog prava na univerzitetu Johns Hopkins, te Geoffrey Nice, glavni tužitelj na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Neki od učesnika su istakli par glavnih teza.

Gospodin van den Biesen je rekao: da je Srbija prva zemlja koja je optužena da je prekršila konvenciju o genocidu, naglasivši da je Srbija uveliko onemogućavala pristup dokaznim dokumentima. On kaže da je presuda Međunarodnog suda pravde pokazala da su zločini protiv Bošnjaka bili zločini protiv čovječanstva.

Slavko Kruljević je istaknuo da je to bio jedan od najkompleksinijih slučajeva u istoriji Međunarodnog suda pravde, te da će ta presuda imati direktnog utjecaja i na slučaj između Hrvatske i Srbije, ukoliko se on ne riješi diplomatskim putem. On je rekao da su aspiracije Srbije ka euro-atlantskim integracijama narušene takvim sudskim procesima, ali je naglasio da je ovaj slučaj za Srbiju sada riješen, i da je puna suradnja s Hagom među prvih 5 prioriteta nove srbijanske vlade.

Damir Arnaut je istaknuo da BiH nije izgubila ovaj slučaj, te da samu pobjedu predstavlja, kako je rekao, činjenica da je proglašeno da je jedna država, Srbija, narušila konvenciju o genocidu. On je naglasio da bi sada trebalo biti pitanje koji bi trebao biti status Republike Srpske i njene policije, nakon ovakve presude, te da ne bi trebalo biti šutnje niti onemogućavanja dalje debate po tom pitanju.

Muhamed Sacirbey je istaknuo da bi trebalo nastaviti traženje nadoknade za žrtve masakra. On je rekao da je sada na privatnim institucijama da učine ono što su jevrejske institucije učinile nakon holokausta, jer u suprotnom,kako je rekao, slučaj neće biti zatvoren.

XS
SM
MD
LG