Linkovi

Predsjednička kampanja u Americi ranije nego obično


U Sjedinjenim Državama je znatno ranije nego do sada odpočela kampanja za izbor predsjedničkog kandidata na izborima 2008. godine. Kandidata je mnogo, a do sadašnja istraživanja pokazuju da vode Hillary Clinton medju demokratskim i Rudy Giuliani medju republikanskim kandidatima.

Jim Malone to prati za Glas Amerike.

Do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama ostalo je više od godinu i pol dana, ali kandidati iz dvije najjače partije već se žestoko utrkuju za Bijelu kuću.

To za političke analitičare nije nikakvo iznenadjenje. Craig Crawford je iz magazina Congressional Quarterly.

CRAIG CRAWFORD, politički analitičar:
Postoji praznina u vlasti, a vlast ne voli praznine i zato se ona užurbano nastoji ispuniti. Uz to, što me je iznenadilo, mediji su se pokazali toliko voljnim da prate kampanju i mislim da je i to podstiče.

Demokrati vjeruju da će 2008. godine preuzeti Bijelu kuću nakon što je u njoj osam godina bio George Bush.

Senatorica iz New Yorka, Hillary Clinton trenutno ima najviše izgleda da dobije predsjedničku nominaciju Demokratske partije. Ključ njene kampanje je okončanje rata u Iraku.

HILLARY CLINTON, senator:
Ukoliko nas on ne oslobodi od Iraka prije nego napusti ured, ja ću to početi prvog dana nakon inauguracije.

Svih osam deklarisanih kandidata za predsjedničku nominaciju Demokrata protive se ratu u Iraku, ali se razlikuju u pogledu brzine povlačenja američkih vojnika iz Iraka.

Senator Barak Obama iz Illinoisa je trenutno drugi prema mišljenju birača, odmah iz Hillary Clinton.

Barak Obama, senator
Treba da gledate šta vaš kongresmen i vaš senator rade, i da im pišete i kažete da treba da zatvore ovo tužno poglavlje u američkoj istoriji i odpočnu poglavlje koje će odgovarati vojnoj moći.

Bivši senator John Edwards iz Sjeverne Caroline je treći po mišljenju javnosti, zajedno sa bivšim podpredsjednikom Allom Goreom. Gore je, medjutim, više puta ponovio da se neće kandidirati. Ponovo politički analitičar Craig Crawford.

CRAIG CRAWFORD, politički analitičar:
Mislim da ova kampanja pokazuje da je Hillary Clinton sljedeći predsjednik. Ne kažem da se to neće promjeniti, ali kako trenutno stvari stoje rekao bih da ona ima sve izglede ne samo da dobije nominaciju nego i da pobjedi na izborima. I misilim da će ostatak kampanje biti provjera te hipoteze.

Sa Republikanske strane, deset kandidata se nadmeću za nominaciju svoje partije. Devet od njih podržavaju Bushovu politiku u Iraku.

Prema istraživanjima, vodi bivši gradonačelnik New Yorka, Rudy Giuliani, prije svega jer ga mnogi republikanci vide kao jakog lidera u oblasti nacionalne sigurnosti zbog njegovog angažmana nakon terorističkih napada 2001. godine.

RUDY GIULIANI, bivši gradonačelnik New Yorka:
Ukoliko izvjesimo bijelu zastavu, i ukoliko im damo tačno vrijeme povlačenja i prisilimo američke snage u tu poziciju, onda mi se čini da idemo u odbranu.

Senator John McCain iz Arizone je odmah iza Giuliania po popularnosti medju republikanskim glasačima. On najglasnije podržava novu sigurnosnu strategiju predsjednika Busha u Iraku, mada se većina amerikanaca protive tom ratu.

JOHN MCCAIN, senator:
Amerika nikada ne bi trebala ući u rat ukoliko nije spremna da uradi sve što je neophodno da uspije, ukoliko nemamo jasan i cijelovit plan za uspjeh. Na početku to nismo ispunili i nikada ne smijemo ponoviti tu grešku.

Dvojica drugih iz republikanskog taboara, bivši senator Fred Thompson iz Tennessee-ja i bivši predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa, Newt Gingrich iz Georgia-e razmatraju mogućnost kandidiranja. Oni odgovaraju mnogim konzervativcima, ključnoj izbornoj grupi Republikanske partije.

CRAIG CRAWFORD, politički analitičar:
Mislim da će se krajem ljeta i početkom jeseni pojaviti novi kandidati, posebno sa republikanske strane. Republikanski glasači još traže svog kandidata.

Thompson bi se utrci mogao priključiti narednih sedmica, a Gingrich kaže da će odlučiti u septembru.

XS
SM
MD
LG