Linkovi

Schwarz-Schilling za utvrdjivanje UN-ovog dana Srebrenice


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling danas je u svom govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a pozvao Ujedinjene nacije da utvrde UN-ov dan Srebrenice – kao dan obilježavanja tragičnih događaja koji su se desili 1995. godine i kao dan kada bi se odavala počast žrtvama genocida i njihovim porodicama.

U svom govoru Schwarz-Schilling je obavijestio Vijeće sigurnosti UN-a kako je "radikalna retorika zatrovala politički ambijent i pitanje Srebrenice se ponovo aktueliziralo".

On je posebno ukazao na to da su "neodgovorni političari vršili nemilosrdnu političku manipulaciju pitanjem Srebrenice", u svjetlu presude Međunarodnog suda pravde što, kako je on rekao, "samo skreće pažnju sa pravih pitanja koja zahtijevaju konkretne mjere".

Visoki predstavnik je objasnio kako je uputio pismo predsjedniku Srbije Borisu Tadiću u svjetlu presude Međunarodnog suda pravde te da je tražio da ga on informira o mjerama koje poduzima u smislu saradnje sa Haškim tribunalom, međutim predsjednik Tadić nije odgovorio na to pismo.

"Vjerujem da Vijeće sigurnosti treba veoma ozbiljno razmotriti pitanje kako privoliti Srbiju da provede presudu Međunarodnog suda pravde", naveo je Schwarz-Schilling te dodao kako se to tiče stabilnosti u regionu i Vijeće sigurnosti u tom smislu mora biti na visini zadatka.

On je obavijestio Vijeće sigurnosti UN-a da blokada političkih reformi, posebno restrukturiranja policije, u Bosni i Hercegovini traje više od godinu dana i da se moraju uložiti veći napori da se prevaziđe nedostatak političke volje, skepsa i bojazan koji dominiraju političkim razgovorima kako bi BiH postigla napredak na putu ka Evropi.

Jednostrana izmjena Daytonskog mirovnog sporazuma bila bi ozbiljan rizik za mir i stabilnost, upozorio je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je objasnio kako je dao preporuku da se produži postojanje Ureda visokog predstavnika i nakon kraja juna ove godine, jer su njegove bojazni za političku stabilnost BiH bile sve jače.

Predsjedavajući vijeća ministara BiH, Nikola Špirić je rekao da je problem što u BiH nema dijaloga izmedju političkih aktera i što on traje dok ga iniciraju predstavnici medjunarodne zajndice. Neophodno je ostvariti punu suradnju sa Haškim tribunalom, rekao je Špirić, dodavši da je važnije ostvariti rezultate, umjesto optuživanja ko je više a ko manje suradjivao sa Haškim sudom.

Gospodin Špirić je kazao kako je medjunarodna zajednica stvorila preveliku dozu medjuzavisnosti kod domaćih političara. Oni trebaju preuzeti odgovornost za svoju zemlju.

Govoreći o presudi Medjunarodnog suda pravde Špirić je rekao da Srebrenici treba posebna pažnja, a ne poseban status.

Ambasadori više zemalja, kao i predstavnik Njemačke koji je govorio u ime članica EU su ukazali da je cilj medjunarodnih napora u narednoj godini, nakon čega se očekuje zatvaranje ureda Visokog predstavnika, da domaći politčari pruzimu odgovornost za svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG