Linkovi

Enciklopedija života na vašim kompjuterima


Ove sedmice je u Washingtonu objelodanjen do sada neviđen naučni projekat dokumentiranja svih vrsta biljaka, životinja, i ostalih oblika života na planeti zemlji. Enciklopedija života će svakome na svijetu, sa pristupom kompjuteru, pružiti naučne informacije osvakoj bio raznolikosti na zemlji. Prilog novinara Glasa Amerike Paula Sisca.

Prve stranice elektronske enciklopedije života se mogu naći na stranici www.eol.org. Profesor na univerzitetu Harvard Edward o Wilson je pomogao u započinjanju projekta. On se smatra jednim od vodećih svjetskih stručnjaka za raznolikost bio sistema. On se pridružio ostalim istaknutim naučnicima u Washingtonu koji su objavili ovu stranicu, čiji je cilj sakupljanje znanja o cjelokupnom životu na zemlji.

U narednih 10 godina, oni planiraju dodati preko 300 miliona stranica, samo za vrste koje su trnutno identificirane. James Edwards je prvi izvršni direktor Enciklopedije života.

”Kada bude završena, enciklopedija će naučnicima, studentima i svim građanima pružiti multimedijski pristup svim poznatim živim vrstama, čaki onima koje su tek otkrivene.“

Biolog Edward Wilson govori o gotovo 2 miliona imenovanih vrsta na zemlji.

”Procjenjujemo da bi broj biljaka, životinja i mikroorganizama koji postoje mogao lako biti i petostruk, možda čak i deset puta veći. Mi ne znamo tačno koliko ih ima, ali reći tako nešto nije izgovor da uništavamo i poznate i nepoznate vrste. I činjenica je da gubimo vrste, a s tim se slažu naučnici, između 100 i 400 puta brže nego što se stvaraju nove vrste.“

Elektronska enciklopedija života je već dugo cilj za naučnike. Oni kažu da su napredovanja u digitalnoj tehnologiji i internetu to sada učinila mogućim.

Fondacije MacArthur i Sloan su donirale 12 i po miliona dolara za ovaj projekat. On je besplatan za upotrebu i svakome dostupan. Kako je i zamišljeno, enciklopedija života će biti naučni izvor bez presedana.

XS
SM
MD
LG