Linkovi

Predsjednik Bush će posjetiti Albaniju


Američki državni sekretar Condoleezza Rice je pozvala Albaniju da ubrza program ekonomskih i političkih reformi kako bi ispunila kriterije potrebne za ulazak u NATO savez.

Državni sekretar Rice je kazala albanskom ministru vanjskih poslova Lulzimu Bashi na današnjem sastanku u Washingtonu, a pred odlazak predsjednika Busha u Albaniju i druge zemlje u regionu koje očekuju primanje u NATO - da Tirana mora poduzeti svaki mogući korak kako bi ispunila zahtjeve potrebne za ulazak u Sjeverno atlantski savez.

Gosodin Basha, po prvi put u službenoj posjeti Sjedinjenim Državama, je izrazio namjeru svoje vlade da ispoštuje sve elemente plana.

Jučer, govoreći u Centru za Strateške i Medjunarodne Studije, albanski ministar je odbio navode prema kojima njegova zemlja ima aspiracije prema stvaranju Velike Albanije.

On je kazao gospodji Rice da je njegova vlada pozvala na strpljenje i suzdržanost na susjednom Kosovu, dok se čeka na odluku UN-a o budućem statusu ove srbijanske pokrajine. Predsjednik Bush u region odlazi početkom juna.

XS
SM
MD
LG