Linkovi

Svijet obiljezava Dan slobode stampe


Uz današnje obilježavanja Svjetskog dana slobode štampe dolaze i ne baš tako svjetli podaci međunarodnih grupa za slobodu štampe.U izvještaju Freedom House-a se navodi da su mediji pretrpili globalni pad 2006. Reporteri bez granica navode da je 110 reportera prošle godine ubijeno, što je najveći broj od 1994. I Odbor za zaštitu novinara navodi da su 134 reportera u zatvorima u svijetu, uključujući i tri koja drže američke vlasti.George Lewinski izvještava o tri zemlje u kojima se primjecuje konstantan pad slobode medija.

Bez obzira gdje u svijetu uključite televizor, vijesti svugdje izgledaju uglavnom isto. One sadrže kompjuterizirane slike i grafike kako bi privukli pažnju gledatelja. Koriste se kratkim video vijestima kako bi skrenuli pažnju na svoje reportaže.I imaju zgodne voditelje. U Venezueli, RCTV, jedna od dvije komercijalne mreže u Latinskoj americi, krajem maja gubi dozvolu za emitiranje. Vlada tu mrežu optužuje za pozivanje na puč protiv predsjenika Huge Chaveza 1998. Predsjednik mreže poriče optužbu, navodeći da vlada odbija izaći na sud da dokaže slučaj. Teodoro Petkoff je urednik lista Caracas daily. On kaže da je Chavezova vlada izabrala sukob sa RCTV-om kako bi natjerala druge medije u samocenzuru iz straha.

Na slučaj RCTV-a se treba gledati u kontekstu slobode govora, koja zasigurno postoji u zemlji, ali koja je stalno pod prijetnjom i pritiskom.

Freedom House, nestranačka nezavisna organizacija sa sjedištem u Washingtonu, navodi da je pad slobode u Venezueli osobito šokantan. Karin Karleker je napisala ovogodišnji izvještaj o slobodi medija.

U posljednjih 5 godina, primijetili smo da je Venezuela pretrpila najveći pad u slobodi štampe nego bilo koja druga zemlja. Predsjednk Chavez je započeo napore da kontrolira štampu s puno legalnih ograničenja i sada svoju pažnju okreće ka eliminiranju privatnih medija s različitim stajalištima.

Freedom House navodi da dvije trećine novih nezavisnih zemalja koje su sačinjavale Sovjetski savez nemaju slobodne medije. Navodi se da Rusija, pod predsjednikom Vladimirom Putinom, ne samo da ima kontrolu nad najvećim dijelom TV, radio stanica i novina, već se kreće ka dodatnoj marginalizaciji nezavisnih glasova. Prošle godine, predsjednik Putin je potpisao zakon kojim se kritike javnih zvaničnika u medijima stavljaju u kategoriju podsticanja ekstremizma. Osim oktobarskog ubistva Anne Politkovskaye i misteriozne smrti Ivana Safronova, reportera o pitanjima nacionalne sigurnosti, grupe kao Freedom House su zabrinute za još jedan oblik ograničavanja medija koji kritiziraju.

Osnovni načini za zastrašivanje ili kontroliranje štampe su, kako se čini, u ekonomskom okruženju gdje vlada kupuje ili nabavlja dionice, osobito u elektronskim medijima, ali i štampi.

Putinova vlada je također objavila planove za reguliranje izvještavanja putem interneta pred parlamentarne izbore sljedećeg decembra. U Kini, vlada ne pokazuje znakove popuštanja kontrole komunističke stranke nad medijima.

Oni koji se protive gube poslove, u nekim slučajevima se tuku ili zatvaraju. Freedom House navodi da je 19 internet novinara uhapšeno.

Štampa, radio i tv su već uveliko ograničeni. Tako da nema mnogo za čim trebaju ići u smislu tradicionalnih medija. U Kini, internet i blogovi su sada glavni izvor nezavisnih glasova. U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo sve veću kontrolu nad sadržajem interneta. Dok se neke od glavnih web stranica blokiraju, ljudi se okreću nezvaničnijim sredstvima izražavanja mišljenja kao što su tzv. blogovi.Tako da vidimo i sve više progona onih koji pišu blogove u Kini, kaže Karin Karleker.

Ono što stanovnici Venezuele, Rusije ili Kine mogu čitati, slušati ili vidjeti, je uglavnom vezano za njihove lidere. Oni uvijek dobijaju dosta dobrog prostora u medijima, bez obzira da li prikazuju kako Vladimir Putin uživa u boksanju, Hugo Chavez vodi svoj tv talk show ili ono šta je cijeli dan radio Hu Jintao.

XS
SM
MD
LG