Linkovi

Behlul Beqa - Kosovo kakvo je danas je tvorevina UN-a


Saveznici u NATO-u su još jednom potvrdili svoju podršku planu UN-a za budućnost Kosova, ali su ujedno upozorili kosovske Albance protiv bilo kakve unilateralne akcije.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai je izjavio danas za novinare da bi nastavak odlaganja rješenja kosovske budućnosti, mogao samo povećati napetosti u regionu. Gospodin Appathurai je ovo izjavio u Oslu, Norveška, gdje se održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a.

U medjuvremenu su se u Prištini sastali ambasadori zemalja - članica Vijeća Sigurnosti UN-a , s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiju.

Lideri Kosovskih Albanaca su pozvali ambasadore Vijeća Sigurnosti koji su došli u misiju utvrdjivanja fakata, prije nego se donese konačna odluka za Kosovo, da još jednom potvrde svoju podršku neovisnom Kosovu.

Tijekom sastanka s liderima i albanskih i srpskih zajednica na Kosovu, belgijski ambasador u Ujedinjenim Narodima, Johan Verbeke, je rekao:
Kao što znate, pred samim smo donošenjem itekako važne odluke u New Yorku, i htjeli smo se još jednom dobro upoznati, nformirati o situaciji ovdje na terenu. Sreli smo se gotovo sa svima, sa svima održali sastanke. Odlazimo i na teren, da se sami uvjerimo u istinitost toga što smo čuli na sastancima.

Američki ambasador pri Ujedinjenim Narodima Zalmay Khalilzad kaže: Smatram da je od velike važnosti da proces za Kosovo dovedemo do uspješnog zaključenja. Gospodin Ahtisaari je dao svoj prijedlog, i odluka o njegovom planu se mora donijeti u slijedećih nekoliko nedjelja. Dakle, posjeta Kosovu, razgovori sa predstavnicima raznih zajednica i to da saslušamo svačiju stranu - definitivno će pomoći donošenju konačne odluke.

Plan je da 15 ambasadora Vijeća Sigurnosti ode u udaljena sela i gradiće i da lično čuju od ljudi - i Srba i kosovskih Albanaca - šta se očekuje od plana. U planu za posjetu su podijeljena Kosovska Mitrovica, poprište nasilnih sukoba, zatim srpsko selo Svinjare, koje su kosovski Albanci u pobuni 2004. gotovo potpuno uništili, te albansko selo Mala Kruša, gdje su srpske snage 1999. ubile 116 osoba.

Jučer i danas se oko 10 hiljada Srba s Kosova okupilo u pokrajini, kako bi i sami kazali misiji UN-a da i dalje žele da se vrate u svoje kuće na Kosovu, koje su napustili, ili iz kojih su protjerani nakon sukoba.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju , koji se osobno sastao s ambasadorima, je obećao da će se prava manjina zaštititi kako treba: Nakon ovoga važnog sastanka uvjereni smo i više da se rješenje za Kosovo, taj cijeli proces, mora dovesti kraju. Tijekom sastanka je bilo pitanja koja se tiču garancija koje se moraju dati manjinama, i jesmo li mi to u stanju ispuniti? Rekli smo ponovno ono što smo rekli u Beču: da je Kosovo spremno. Odlučni smo, bez ikakve dileme, da radimo na izgradnji demokratske i moderne države za sve njene gradjane, bez obzira na to kojoj zajednici pripadaju.

Kosovo je pod kontrolom UN-a i NATO snaga od kraja sukoba 1999. Svi kosovski Albanci stoga misle to što je riječima opisao politički analitičar Behlul Beqa: Misija Vijeća Sigurnosti za ustanovljavanje fakata ne može negirati ono što su upravo Ujedinjeni Narodi stvorili od Kosova. Kosovo, kakvo je danas, je tvorevina UN-a, i stoga i ova misija mora podržati plan Martija Ahtisaarija.

XS
SM
MD
LG