Linkovi

Rosemary DiCarlo - Washington snažno podržava plan Martija Ahtisaarija


Glavni američki pregovarač o finalnom statusu Kosova, ambasador Frank Wisner kaže da je vrijeme da se konačno riješi status Kosova. On je rekao da je predsjednik Bush razgovarao sa ruskim predsjednikom Putinom o Kosovu, da pomoćnik državnog sekretara Nicholas Burns o tome razgovara sa ruskim zvaničnicima u New Yorku. Na pitanje šta Washington misli o Ruskom zahtijevu za dodatnim vremenom za razgovore o Kosovu, Wisner je odgovorio da je mogućnost postizanja drugačijeg zaključka iscrpljena, da razgovori traju 15 mjeseci, upozorivši da ukoliko ponovo počnu, rezultat može biti gori. Američko stajalište o Kosovu je novinarima u Washingtonu danas obrazložila i zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara, Rosemary DiCarlo. Gospodja DiCarlo je odgovorila i na pitanje o posljedicama riješenja Kosova i tendencijama Republike Srpske o odvajanju i da li postoji mehanizam da se to spriječi.

Dejtonski sporazum vrlo jasno definiše pitanje granice BIH, i on je i dalje na snazi, u svakom saopštenju medjunarodne zajednice, bilo na nivou Kontakt grupe, Vijeća za primjenu mira ili Vijeća sigurnosti UN slagali smo se u pogledu teritorijalnog integriteta BiH. Takodje znamo da, uprkos nekim problemima u Bosni i Hercegovini danas, a tu su problem nemogućnosti da se brzo formira vlada, nedostatak progresa u reformi policije i ustavnim reformama, dakle uprkos tome imamo povjerenja da su stranke u BiH spremne da saradjuju, znamo da su načinjeni brojni napori u reformi odbrane, to je veliko dostignuće, da je postignut sporazum o jedinstvenoj vojsci čja je implementacija u toku, da su stranke BiH blizu dogovora o reformi policije, da se napreduje u sporazumu o stabilizaicji i pridruživanju sa EU, preostalo je još nekoliko nerješenih pitanja, ali su ona više političke prirode a ne tehničke i zato mislimo da je BIH na dobrom putu.

Govoreći o Kosovu, Rosemary DiCarlo je na početku brifinga ponovila da Washington snažno podržava plan Martija Ahtisaarija uključujući i preporučenu nezavisnost Kosova pod medjunarodnim nadzorom, i pozvala Srbiju da sagleda prednosti tog plana i podrži ga. Ona se nije složila sa ocjenom premijera Srbije Vojislava Koštunice da je Ahtisaarijev prijedlog praktično odbačen.

Ponovila bih riječi britanskog predsedavajućeg Vijeća sigurnosti – Ahtisaarijev prijedlog nije bio odbačen juče. Nije se postavljalo pitanje odbacivanja ili prihvatanja prijedloga, Ahtisaari je predstavio svoj plan, strane su predstavile svoja gledišta, a Vijeće sigurnosti je zatim imalo raspravu. Mislim da ćemo narednih nedjelja imati o tome puno konsultacija unutar Vijeća sigurnsoti. Svakako ćemo imati i bilateralne razgovore i nastaviti razgovore sa Beogradom i Prištinom. Mislim da će članice Vijeća sigurnosti jasnije uvidjeti šta Ahtisaarijev plan znači, kako može da pomogne regionu u cjelini, i nadamo se da će Vijeće sigurnosti u narednih nekoliko mjeseci glasati o tom pitanju.»

Na konstataciju da jučerašnje zasjedanje ipak nije pokazalo jedinstvo članica Vijeća sigurnosti, Rosemary DiCarlo kaže da sjednica nije imala za cilj prebrojavanje glasova i da niko nije očekivao lako rješenje tako složenog pitanja.

«Drago nam je da se Vijeće sigurnosti okupilo i pronašlo format koji je juče svima omogućio da iskažu svoje stavove; veoma je važno da su obje strane mogle da predstave svoja gledišta. Takodje je važno da članice Vijeća sigurnosti -- koje nisu članice Kontakt grupe i koje se ovim pitanjem nisu detaljno bavile proteklih nekoliko godina -- dobiju priliku da potpuno sagledaju situaciju, razumiju Ahtisarijev prijedlog i posljedice ako se ne reaguje po tom pitanju.»

Komentarišući prijedlog Rusije da se u region uputi misija UN da bi procjenila činjenično stanje, DiCarlo je rekla da SAD podržavaju inicijativu da članice Vijeća sigurnosti, koje to žele, iz prve ruke dodju do informacija o stanju na terenu. Medjutim, na pitanje kako SAD namjeravaju da prevazidju rusko protivljenje planu Martija Ahtisaarija u Vijeću sigurnosti ona kaže:

«Mi razgovaramo sa svim partnerima, u Vijeću sigurnosti, u bilateralnim kontaktima, i tako dalje, kako proces ide naprijed. Ne mislimo da dalji pregovori, dalja odlaganja mogu da dovedu do održivog rješenja. Proteklih 14 mjeseci smo imali pregovore, pitanje Kosova se u Vijeću sigurnosti razmatra već 8 godina, i mislimo da je vrijeme da se krene naprijed na osnovu pijedloga koji je na stolu.»

Upitana zbog čega se odbacuje prijedlog Beograda o širokoj autonomiji Kosova unutar Srbije, Rosemary DiCarlo podsjeća da se Kosovo već 8 godina ne nalazi pod upravom Srbije i da u dosadašnjim pregovorima, u proteklih 14 meseci, nijedan prijedlog te vrste nije mogao da dovede do sporazuma.

«Poslednji plan o autonomiji Kosova koji sam ja vidjela nije predvidjao postojanje «države unutar države» već izvjesnu autonomiju koja čak ne odgovara autonomiji koju je Kosovo imalo 1989. Nije predvidjao ni učešće predstavnika Kosova u srpskom parlamentu, ministarstvima i ambasadama u inostranstvu. To nije država u državi.»

DiCarlo ističe da je primjena standarda na Kosovu izuzetno važna, ali podsjeća da je medjunarodna zajednica, na osnovu izvještaja specijalnog predstavnika Kaja Ejdea, u jednom trenutku zaključila da je u mnogim oblastima postignut napredak i da je za uspeh u ostalima bilo neophodno preći na rješavanje statusa. Predstavnica Stejt Departmenta nije željela da spekuliše o mogućnosti unilateralnog proglašenja kosovske nezavisnosti i njenog priznavanja od strane Washington. «Mi smo riješeni da saradjujemo sa parnterima u Vijeću sigurnosti kako bi se ovo pitanje riješilo,» zaključila je Rosemary DiCarlo.

XS
SM
MD
LG