Linkovi

Sabina Fraser - Ne vidim izravnu ko-relaciju izmedju dogadjanja na Kosovu i BiH


Sabina Fraser, direktorica programa za Evrope Medjunarodne grupe za krize, govoreći za Glas Amerike, kaže kako postoji opasnost
da ekstremisti za svoje interese iskoriste eventualno odlaganje rješenje statusa za Kosovo, ali, dodaje da je manje vjerovatno da će situacija na Kosovu direktno utjecati na stanje u BiH. S gospodjom Fraser za Glas Amerike razgovarao Alen Mlatišuma.

FRASER: Imamo tri principa koja je ustanovila Kontakt - grupa za Kosovo: Kosovo ne može biti podijeljeno, zatim, Kosovo se ne može pripojiti Albaniji i stvoriti tako veliku Albaniju, i kao treće, Kosovo ne može imati teritorijalne zahtjeve u odnosu na bilo koju susjednu zemlju - na primjer, ujedinjenje s Preševskom Dolinom na teritoriju Srbije. Ova su tri principa jako važna i dok se ona poštuju, male su i šanse za nasilje drugdje u regionu. No, bojim se da ako dodje do blokiranja odluke o statusu i Vijeće sigurnosti ne bude u mogućnosti donijeti odluku, ekstremisti bi mogli odlučiti da sve treba početi iz početka i potražiti novo rješenje. To bi onda moglo uključivati i Preševsku Dolinu, i dio Makedonije i tako dalje. Ovo bi naravno bilo ekstremno opasno za cijeli region.Ako govorimo o Bosni, do ovoga trenutka je situacija mirna i osobno ne vidim izravnu ko-relaciju izmedju dogadjanja na Kosovu i BiH. Ipak, svi budno pratimo šta se trenutno dogadja u regionu.

VOA: Sada je u BiH vruće pitanje izdvajanja Srebrenice, i OHR prati razvoj situacije. Mislite li da bi pitanje Srebrenice moglo dovesti do rasta napetosti - i služi li ova situacija sa prijedlogom izdvajanja Srebrenice interesima Bošnjaka?

FRASER:
Mislim da se niti jedna teritorijalna promjena u BiH ne može dogoditi bez revidiranja kompletnog Ustava u BiH. Smatram da se i inače razgovori o reformi Ustava moraju nastaviti. U ovom trenutku i dalje je mnogo problema s funkcioniranjem lokalnih vlasti u BiH, i to ide vrlo teško. Zato se nadam da ćemo uskoro vidjeti rad na reformi Ustava i konačno dogovor medju svim stranama; zato i ne smatram da se može pitanje Srebrenice izvaditi izvan toga konteksta; osobno ne vjerujem da je u ovom trenutku ikakva korist od toga da se mijenjaju općinske granice, niti mislim da to može donijeti stabilnost.

VOA: Kakve su prilike da će BiH uskoro prevazići pitanje policijske i drugih reformi koje čekaju, kako bi se približila Evropskoj Uniji?

FRASER:
Moram biti poštena i reći da mislim da BiH jest načinila dovoljno napretka u prošloh 12 godina. Jest jako teško u potpunosti provesti dejtonski sporazum; jedno od ključnih nerješnih pitanja jest policija, ali na drugim frontovima je bilo uspjeha, na primjer povratak izbjeglica. No, policija jest problem koji se mora riješiti. Strane su vrlo blizu da dodju do rješenja, diskusija se nastavlja, ali želimo da se ovo pitanje riješi ove godine, jer je to ključ za razgovore o evropskoj integraciji.

XS
SM
MD
LG