Linkovi

Koliko sve veća potreba svijeta za naftom utječe na američku nacionalnu sigurnost?


Američki Kongres je prije par dana održao raspravu o tome kako sve veća potreba svijeta za naftom utječe na američku nacionalnu sigurnost. Neki kongresmeni i stručnjaci za energetiku tvrde da američka ovisnost o stranoj nafti ograničava sposobnost Washingtona da postigne željene ciljeve u vanjskoj politici. Izvještaj novinarke Glasa Amerike Lete Hong Fincher:

U pozdravnom obraćanju je predsjedavajući kongresnog odbora za vanjsku politiku, demokrata Tom Lantoš upozorio da zarada od prodaje nafte omogućava zemljama izvoznicama, kakve su Iran i Venecuela, da provode politiku koja je suprotna interesima Amerike; kongresmen Lantos kaže da je ovisnost svijeta o nafti oslabila američke napore da se koriste diplomacijom kako bi se okončao iranski nuklearni program.

Kongresmen Tom Lantos:
Iran i dalje postižne sumnjive dogovore s drugim zemljama oko svoga sektora energije, što direktno ide u korist Teheranu u njegovom traganju za nuklearnim oružjem.

Bivši direktor CIA-e, John Deutch, se slaže. Gospodin Deutch je govoreći pred Kongresom, kazao Iran može prekinuti svoju proizvodnju nafte od dva, pet milijuna barela dnevno, ako mu se nametnu sankcije zbog nuklearnih aktivnosti.

Bivši direktor CIA-e takodjer kaže da su profiti od nafte omogućili Venecueli da provodi svoju anti američku i anti demokratsku politiku. John Deutch je sada profesor na poznatom Tehnološkom Institutu u Massachussettsu. On dodaje da danas Amerike uglavnom ovisi o nafti s Srednjeg istoka.No, dodaje,svijet će postajati sve ovisniji od nafti iz Afrike.

John Deutch, bivši direktor CIA-e:
Važno je da naša zemlja podržava dobre vlade u ovim zemljama, jer one proizvode naftu. To je jako važno, ne samo zbog toga što to poboljšava ekonomske i socijalne uvjete gradjana tih zemalja, nego i zbog toga što će demokratska zemlja imati stabilniju ekonomiju, i omogućiti proizvodnju nafte koja treba svijetu.

Kongresmen Lantos je podsjetio na to da je Kina sve agresivnija u potrazi za naftom iz Afrike, u zemljama kao što su Angola i Sudan:

Kongresmen Tom Lantos:
Kako bi udovoljila svojim sve većim energetskim potrebama, Kina svugdje po svijetu traži naftu, i sve se više oslanja na Afriku, uključujući Sudan. I što je onda čudo što je Peking konstantna smetnja nastojanjima da se vlada u Khartoumu prisili da obustavi genocid u Darfuru?

Bivši drektor CIA-e John Deutch kaže da, kako bi smanjila ovisnost o stranoj nafti, američka vlada možda treba pribjeći politički nepopularnim mjerama, kao što je porez na benzin i druge naftne derivate.

John Deutch, bivši direktor CIA-e:
Uvodjenje takve takse ne samo da bi smanjilo potražnju za derivatima, nego bi i poslalo signal privatnom sektoru da je vrijeme došlo da se uvedu nove energetske tehnologije koje ne ovise o nafti.

Gospodin Deutch je zaključio da je potrebno da vlada pruži očitiju stimulaciju istraživanjima i razvoju alternativnih goriva.

XS
SM
MD
LG