Linkovi

50 godina Evropske (zajednice) unije


Evropski lideri su u Rimu započeli proslave 50-godišnjice sporazuma potpisanog u tom gradu kojim je stvorena evropska zajednica, prethodnica Evropske unije. Predsjedatelj evropske komisije Jose Manuel Barroso i ostali zvaničnici iz 27 zemalja članica su sudjelovali u današnjim proslavama u italijanskom senatu. On je pohvalio postignuća unije, nazvavši je najvećim područjem mira, demokracije i dobrobiti u svijetu.

U danas objavljenom intervjuu, njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da bi Evropa trebalabiti ponosna zbog pružanja slobode, vladavine zakona i sigurnosti za gotovo 500 miliona ljudi. Na samitu tokom vikenda, lideri EU će izdati deklaraciju koja će, kako se nadaju, dati novi podsticaj za evropski projekat.

Ono što je nekada bilo poznato pod nazivom Zajedničko Evropsko Tržište, u posljednjih 50 godina se izrodilo u ekonomsku silu od 27 zemalja.

Prilog novinara Glasa Amerike Barryja Wooda.

Za Freda Bergstena, bivšeg zvaničnika američkog ministarstva financija, a koji danas vodi washingtonski Institut Peterson za medjunarodnu ekonomiju, rast Evropske Unije jedna je najuspješnijih priča 20 stoljeća:

Fred Bergsten, ekonomist:
Istinski vjerujem da je evropska integracija, sve to što se dogodilo u proteklih 50 godina, fascinantno, nešto što povijesno niko nije mogao predvidjeti.

Prvi koraci ka ujedinjenju doazle još iz 1952, pet godina prije Rimskog sporazuma, kada je šest zemalja -Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Belgija, Nizozemska i Luxembourg - ujedinilo zalihe uglja i željeza. POvjesničar s univerziteta harvard, Charles Maier, kažeda je strateški cilj bio spriječiti još jedan rat izmedju Njemačke i Francuske.

Charles Maier, povjesničar:
Odlučili su se na zajedničko tržište, kako bi povećali trgovinu, i ujedno pronašli jednu političku strukturu koja će pomoći Njemačkoj da se oporavi, ali ne da postane dominantna u Evropi.

Amerika je pozdravila unifikaciju, kaže Maier, zahtijevajući od Evropljana da suradjuju na podjeli poslijeratne pomoći za obnovu:

Charles Maier, povjesničar:
Mi smo ih jako podržali; mislim da je važno znati da su Amerikanci stajali iza ovog projekta; bilo je izuzetaka - kada se Evropa umiješala u pitanja sigurnosti - ali sve u svemu ovo je i naš ponos.

Evropska Unija je postala bogatija i jača kada su se pridružile Britanija , Irska i Danska 1973. Proširenje je nastavljeno postupno do 2004-te, kada se Uniji pridružilo osam bivših komunističkih zemalja. Još jednom Charles Maier.

Charles maier, povjesničar:
U nekom je smislu Unija postala standardom za evropsku civilizaciju zemljama koje su se tek oslobodile komunizma.

Što se tiče biznisa, evropska najprofitinija zajednička kompanija je Airbus, stvoren 1970 izmedju Francuske i Njemačke. Za monetarnu reformu je trebalo mnogo više vremena, i tek 1999. godine se 11 zemalja Unije složilo da zamjene vlastite valute Eurom.

Fred Bergsten, ekonomist:
Stvaranje Eura je historijski dogadjaj. To je značilo da zemlje odustaju od prava da same štampaju novac. To je takodjer značilo da su stvorili novu valutu, prvu u 100 godina, koja se s dolarom takmiči za globalnu nadmoć.

Ekonomist Fred Bergsten kaže da je Evropa postala druga u svijetu ekonomska sila. S populacijom od 493 milijuna, i bruto dohotkom većim od američkog, Evropska Unija je danas najveće jedinstveno tržište na svijetu.

XS
SM
MD
LG