Linkovi

Ratni profiteri odnose milione dolara namjenjenih obnovi Iraka


Amerikancima predvodjeni rat u Iraku je ušao u petu godinu, i uz gubitke velikog broja ljudskih života odnosi na stotine milijardi dolara potrošenih za američku vojnu misiju i obnovu Iraka. Medjutim, inspektori i drugi experti vjeruju da su milijarde dolara izgubljene u nepotrebnim troškovima, prevarama i financijskim zloupoterbama od strane ratnih profitera.

Tokom proteklih 4 godine, ukupni troškovi rata u Iraku premašili su sva predvidjanja, kako u ljudskim životima tako i u monetarnom pogledu. Administracija predsjednika Busha je na početku predvidjela da će rat koštati 50 milijardi dolara, ali je do sada potrošeno deset puta više, i potrošnja nastavlja da raste.

Program obnove Iraka odnosi najviše para, i sada u američkom Kongresu pokušavaju naći put zaustavljanja profitera koji su pokupili milione dolara namjenjenih za pomoć iračkom narodu.

Senator Patrick Leahy objašnjava:
Američki narod je do sada žrtvovao 500 milijardi dolara, i do kraja će to vjerovatno biti udvostručeno, zato bi američki gradjani, bez obzira da li se slažu sa ratom u Iraku ili ne, željeli da barem znaju da li je njihov novac potrošen kako treba.

Specijalni inspektor, Stuart Bowen istražuje propuste u rekonstrukciji Iraka, ali kaže da njegov posao otežavaju mnogi faktori.

Stuart Bowen, specijalni inspektro za Irak:
Medju teškoćama je nepostojanje kompjuterskog traga potrošnje. U Iraku nema elektronskog transfera fondova, tako da istraga zavisi od toga da li će neko odlučiti da svjedoči o prevari, a u tom okruženju to znači izložiti se životnom riziku.

Bowenov ured je tokom istraživanja ustanovio da pola novca kojeg američka vlada plaća ugovornim kompanijama odlazi na administrativne troškove, a ne na stvarnu obnovu.

U jednom slučaju, KBR Incorporeted, kao filijala američke korporacije Halliburton je naplatila američkoj vladi 163 miliona dolara za opće troškove, što je preko 55 posto ukpnog budžeta predvidjenog za taj projekat obnove.

Istraga je utvrdila i prekomjernu birokraciju koja je uzrokovala velika kašnjenja, a time i veće administrativne troškove.

Bowen kaže, da privatne komapnije nisu jedine koje treba kriviti za rasipništvo.

Stuart Bowen, specijalni inspektro za Irak:
Korupcija unutar iračke vlade je ozbiljan problem koji koči napredak u Iraku. Mi to u našem izvještaju nazivamo “drugom pobunom”.

U 300 slučajeva korupcije, koje je otvorio ured generalnog inspektora, ustanovljeno je da su milioni dolara u Iraku otišli u nepovrat kroz šemu “ti meni ja tebi”.

Istraga se nastavlja i advokati američke vlade kažu da očekuju nove optužbe.

XS
SM
MD
LG