Linkovi

Proslava 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH neprihvatljiva za Republiku Srpsku


1.marta 1992.godine održan je referendum o nezavisnosti B i H na kome nisu učestvovali pripadnici srpskog naoda i stoga je obilježavanje ovog datuma kao Dana nezavisnosti neprihvatljivo za Republiku Srpsku. Ističe ovo predsjednik Narodne skupštine, Igor Radojičić.

«Mi smatramo da je taj datum bio jedan od uzročnika rata u Bosni i Hercegovini jer oko njega nije bilo sporazuma tri konstitutivna naroda. Kasnije je došlo do poznatih događaja u Bosni i Hercegovini i u konačnici do građanskog rata. Mislimo da to nije dobar datum za obilježavanje u cijeloj B i H već je bio jednostrani akt proglašenja od strane samo dva konstitutivna naroda.»

Slični su i stavovi poslanika PDP-a,Mladena Ivanića.

«Za mene je to dan kad je prvi put srušen jedan princip da u Bosni i Hercegovini su tri naroda ravnopravna. To je dan kada se ta ključna odredba B i H nije poštovala i krajnji rezultat svega bio je rat. Za mene to nije praznik jer nije takav ni određen Ustavom ili zakonima Bosne i Hercegovine.»

Međutim, poslanik Stranke za B i H Muharem Murselović koji je kako kaže, uprkos Danu nezavisnosti, prisustvovao današnjoj sjednici Narodne skupštine, smatra da bi 1.mart trebalo obilježavati i u Republici Srpskoj.

«Htjeli neki priznati ili ne to je stvarno bio referendum gdje su se ljudi izjasnili u jednom velikom broju, preko 65 posto, i htjeli neki priznati ili ne Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država od tog datuma. Prema tome, treba taj dan slaviti i ja ga u duši doživljavam, bez obzira što je ovdje radni dan, kao praznik, kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.»

Inače, 1.mart je u Srebrenici odlukom načelnika opštine Abdurahmana Malkića proglašen neradnim danom što je prema riječima predsjednika parlamenta Igora Radojičića u suprotnosti sa entitetskim zakonima.

«Zakon o slavama i svetkovinama u Republici Srpskoj je na snazi. Bilo koje drugo proglašavanje predstavlja nezakonito djelovanje i može biti sankcionisano, upravo, po Zakonu o slavama i svetkovinama, koji je na snazi.»

XS
SM
MD
LG